StoryEditor

Poľská prokuratúra a ombudsman vyšetrujú smrť tehotnej pacientky v nemocnici. Lekári sa boja vykonať potrat

07.06.2023, 22:39
Autor:
ČTKČTK

Žena menom Dorota vyhľadala zdravotnú starostlivosť v nemocnici v Novom Targu po tom, čo jej v piatom mesiaci tehotenstva praskla voda.

Poľská prokuratúra vyšetruje smrť tehotnej ženy v nemocnici v Novom Targu. Jej rodina viní lekára, že im zamlčali riziká a nepodnikli patričné kroky na jej záchranu. Úmrtie tridsaťtriročnej ženy je ďalším podobným prípadom v Poľsku. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej prípad vyvoláva otázky, či sa poľskí lekári neboja vykonávať interrupcie, aby zachránili ženy s komplikovaným tehotenstvom. V Poľsku platí jedny z najprísnejších zákonov o interrupciách v Európe.

Žena menom Dorota vyhľadala zdravotnú starostlivosť v nemocnici v Novom Targu po tom, čo jej v piatom mesiaci tehotenstva praskla voda, opísala AP. O tri dni neskôr tam tehotná Poľka zomrela na sepsy. Jej rodina tvrdí, že ich lekári neupozornili na ohrozenie ženina života a oni nemali možnosť rozhodnúť sa, či ju zachránia pomocou interrupcie. "Nikto nám nepovedal, že šance na záchranu dieťaťa sú minimálne, a predovšetkým, že situácia ohrozuje ženin život," povedal manžel zosnulej podľa denníka Gazeta Wyborcza.

Prokuratúru podľa stanice TVN kontaktovala nielen rodina zosnulej ženy, ale tiež nemocnica. "Ako vedenie nemocnice chceme, aby sa vec vyjasnila transparentne, profesionálne, odborne a nestranne," uviedol riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Marek Wierzba. Prípadom sa zaoberá aj ombudsman zastupujúci práva pacientov.

Predvlani v septembri zomrela na sepsu 30-ročná Izabela z Psčiny, podľa ktorej príbuzných lekári príliš dlho otáľali s vykonaním potratu po tom, čo jej predčasne odtiekla plodová voda. Plod mal tiež vývojové vady. Poľská prokuratúra následne obžalovala troch nemocničných lekárov z neúmyselného zabitia a z toho, že ženu vystavili nebezpečenstvu ublíženia na zdraví alebo smrti.

Jej úmrtie vyvolalo protesty proti prísnej potratovej politike panujúcej v tejto silne katolíckej krajine. Poľský ústavný súd, ktorému dominujú sudcovia dosadení konzervatívnou vládnou stranou Právo a spravodlivosť, v októbri 2020 výrazne obmedzil prístup Polek k legálnym potratom. Tehotenstvo možno v Poľsku legálne ukončiť len vtedy, ak je dôsledkom znásilnenia či incestu alebo keď ohrozuje život matky. Zdravotníci v strachu z postihu podľa médií odmietajú potraty vykonávať aj v prípadoch, keď je ohrozený život matky.

01 - Modified: 2024-05-16 15:04:42 - Feat.: - Title: Poľsko zaradilo sudcu, ktorý utiekol do Bieloruska, na zoznam hľadaných osôb 02 - Modified: 2024-05-16 19:41:01 - Feat.: - Title: Valábik po Poľsku nešetrí kritikou: Bolo tam veľa zlozvykov, správanie niektorých našich hráčov bolo sebecké 03 - Modified: 2024-05-15 21:45:30 - Feat.: - Title: Kontrolované víťazstvo. Presilovky nám proti Poliakom nešli, teší však čisté konto i gól prvej formácie 04 - Modified: 2024-05-15 14:42:15 - Feat.: - Title: Poľského premiéra šokovala správa o Ficovi. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach, vyhlásil 05 - Modified: 2024-05-14 22:03:59 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Rakúsko sa postaralo o senzáciu, Kanade strelilo v tretej tretine päť gólov. K výhre to nestačilo
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. máj 2024 18:22