StoryEditor

Po veternej smršti ľudia obci Jasenie stále odstraňujú škody

07.01.2023, 19:51
Autor:
TASRTASR

Podľa starostu v sobotu pomáhajú ľudia dávať do poriadku ešte jeden rodinný dom, ktorý smršť najviac zastihla. Dodal, že poškodené strechy sa podarilo zastrešiť v piatok, zároveň upratali aj škridle, ktoré vietor strhol z domov.

Situácia v obci Jasenie v okrese Brezno je v súčasnosti po veternej smršti pokojná, ľudia však stále odstraňujú škody, ktoré spôsobila. V sobotu to potvrdil starosta Marek Kordík.

Pripomenul, že obyvateľov zasiahlo nepriaznivé počasie v noci zo štvrtka na piatok (6. 1.) "O tretej v noci bol prvý výjazd," spresnil. Silný vietor urobil buchot, strhol strechy rodinných domov, zničil pomníky na miestnom cintoríne a dolámané boli aj stromy.

Podľa starostu v sobotu pomáhajú ľudia dávať do poriadku ešte jeden rodinný dom, ktorý smršť najviac zastihla. Dodal, že poškodené strechy sa podarilo zastrešiť v piatok, zároveň upratali aj škridle, ktoré vietor strhol z domov. V teréne boli dobrovoľní hasiči a boli všade, kde bolo treba pomáhať.

Kordík spresnil, že obecný úrad a ani školu vietor nepoškodil. Bez škody ostali aj ostatné obecné budovy. Najhoršie však podľa neho skončil miestny cintorín, kde počasie zničilo päť alebo šesť pomníkov. V okolí hrobov boli rozhádzané kvety, rozbité kahance, platne a aj náhrobné tabule. Zničený bol aj obvodový múr. "Zranenie ani smrť pre počasie neboli, mali sme materiálne škody," uzavrel.

Hasiči po príchode na miesto zistili strhnutú strechu na garáži rodinného domu a vytrhnuté škridle na neďalekom rodinnom dome. Na ňom už zasahovali dobrovoľní hasiči z obce Jasenie. Informoval o tom Matúš Kondela z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici. Podľa neho veliteľ  zásahu nariadil hasičom k rodinnému domu priložiť výsuvný rebrík.

Z neho postupne dopĺňali rady škridle na strešnú konštrukciu, aby sa ďalej neotvárala. Ako ďalej dodal, v záhrade rodinného domu pre spadnutie dvoch stromov poškodilo majetok. "Zničili plot, voliéru a aj kurín. Škodu majiteľ predbežne vyčíslil na 1500 eur," konštatoval.

Pri poškodenej garáži domu hasiči uvoľnili vozidlo spod spadnutej strechy. Auto neskôr dostali von. Majiteľka predbežne vyčíslila škodu na 10-tisíc eur. Na mieste zasahovalo päť príslušníkov HaZZ a traja dobrovoľní hasiči obce Jasenie.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 14:41