Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hrozí zdraženie energií. Česko vyzvalo na väčšiu ochranu európskeho trhu s plynom, obáva sa nových poplatkov

22.02.2024, 14:44
Autor:
ČTKČTK

Podiel ruského plynu na dovoze do Česka v poslednom čase prudko vzrástol. Tento rok v januári predstavoval asi 62 percent, po väčšinu minulého roka bol takmer na nule.

Česká republika vyzvala spoločne s niekoľkými ďalšími štátmi Európskej únie zo strednej a východnej Európy na lepšiu ochranu trhu s plynom.

Podľa týchto krajín na ňom hrozí zavádzanie nových poplatkov za prepravu plynu cez jednotlivé krajiny a vzniku obchodných bariér. Cieľom výzvy je týmto poplatkom a obmedzeniam zabrániť.

Zdraženie energií

V opačnom prípade povedú k zdražením energií pre odberateľov. Informovalo o tom dnes ministerstvo priemyslu a obchodu. K výzve sa pridalo Poľsko, Slovensko, Rakúsko a Maďarsko.

"Európa odviedla obrovský kus práce, dokázala sa postaviť ruskému zneužívaniu energetiky ako zbrane a dokázala sa zbaviť závislosti od dodávok plynu z Ruska.

Vyžiadalo si to veľké úsilie, zásadné investície aj obdivuhodnú zmenu nášho prístupu k spotrebe plynu. Mali by sme sa teda vyvarovať krokov, ktoré odvedenú prácu narušia, poškodia tak našu jednotu a posilnia ruského agresora, "povedal dnes minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela.

Zavedenie poplatkov za prepravu plynu by podľa neho mohlo viesť k rozdrobeniu a narušeniu jednotnosti trhu, najmä potom kvôli očakávanému vzniku obmedzení pre voľný obchod s plynom medzi krajinami Európskej únie.

To by podľa ministerstva viedlo k nerovným podmienkam pre hospodárstvo jednotlivých štátov, zvýšeniu výdavkov za energie pre domácnosti a obmedzeniu cezhraničnej spolupráce. Ďalším dôsledkom potom podľa ministerstva bude aj hrozba narušenia úsilia o diverzifikáciu zdrojov plynu, pretože poplatky zvýhodnia dodávky plynu z Ruska.

Vysoký dovoz z Ruska

Podiel ruského plynu na dovoze do Česka v poslednom čase prudko vzrástol. Tento rok v januári predstavoval asi 62 percent, po väčšinu minulého roka bol takmer na nule.

Vyplýva to z údajov Českého štatistického úradu, uviedol na začiatku februára ekonóm Unicredit Bank Jiří Pour. Podľa neho Česko za ruský plyn v januári zaplatila vyše tri miliardy korún, čo je viac než 118 miliónov eur.

Podiel plynu z Ruska začal stúpať vlani na jeseň. MPO na začiatku februára uviedlo, že nárast ruského dovozu je dôsledkom aktuálneho vývoja na trhoch, stále však platí, že Česko je od plynu z Ruska nezávislá.

V súvislosti s aktuálnou výzvou ministerstvo upozornilo na nemecký poplatok za export plynu, ktorého cieľom má byť pokrytie nákladov na ukladanie plynu v zásobníkoch. Poplatok teraz predstavuje 1,86 eura za megawatthodinu pre všetok plyn exportovaný z Nemecka. Podobný poplatok navyše podľa úradu zvažuje zaviesť aj Taliansko a ďalšie krajiny.

Všetkých päť štátov, ktoré sú podľa MPO podporované ešte niekoľkými ďalšími štátmi, vyzvalo súčasné belgické predsedníctvo na zaradenie bodu k tejto téme do programu rokovania ministrov pre energetiku v pondelok 4. marca.

Európske štáty najmä východnej a strednej Európy od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu výrazne obmedzili dodávky plynu z Ruska. Nahradili ich najmä plynom z Nórska a LNG z USA. Do Česka je tak plyn prepravovaný cez viacero štátov vrátane Nemecka.

01 - Modified: 2024-02-20 10:25:00 - Feat.: 1 - Title: Doma na diaľnici i okreskách. Škoda Kodiaq sa vyvinula na skvelého spoločníka „pre všetko“ 02 - Modified: 2024-02-15 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ford na steroidoch prichádza aj do Európy. Špičkové úpravy dostal pick-up i dodávka
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 04 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:32