Sn?mka chladiarenskych ve?? 3. bloku po ukon?en? studenej hydrosk??ky 3. bloku jadrovej elektr?rne Mochovce 23. augusta 2018. FOTO TASR - Luk? Grinaj FOTO: LukᚠGrinajFOTO: LukᚠGrinaj
StoryEditor

Najväčším vývozcom elektriny v Európskej únii bolo Francúzsko, Slovensko hlási návrat

14.01.2024, 10:07
Autor:
ČTKČTK

V Nemecku naopak nastal obrat – po viac ako 20 rokoch sa stalo importérom elektriny.

Slovensko sa vrátilo prvýkrát od roku 2007 do pozície vývozcu elektriny. V roku 2023 vyviezlo 3,5 TWh, čo súvisí predovšetkým so sprevádzkovaním jadrovej elektrárne v Mochovciach.

Susedné Česko obsadilo štvrtú priečku

Naopak Nemecko sa po viac ako 20 rokoch stalo importérom elektriny, keď doviezlo deväť TWh. Podľa analýzy išlo o dôsledok uzavretia jadrových elektrární a nižšie dodávky elektriny z uhoľných elektrární. Ešte v roku 2018 pritom vyviezlo do okolitých krajín takmer 50 TWh a predvlani potom 28 TWh.

Česká republika zostala aj v minulom roku vývozcom elektriny do zahraničia, podiel exportu sa však znižuje. Celkom v roku 2023 exportovala deväť terawatthodín (TWh) elektriny, čo je medziročne o päť TWh menej. Aj napriek tomu bolo Česko vlani štvrtým najväčším exportérom elektriny v EÚ. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti EGÚ Brno, ktorú poskytla ČTK. Podiel exportu bude podľa analýzy kvôli útlmu uhlia ďalej klesať, za niekoľko rokov sa tak Česko môže stať dovozcom.

image

Elektrárne sa chystajú na spúšťanie ďalšej atómky. Štvrtý blok v Mochovciach zažije veľký míľnik

Najväčším vývozcom v Európskej únii bolo vlani Francúzsko, uviedla EGÚ Brno. Dôvodom poklesu exportu elektriny z Česka bola podľa analýzy predovšetkým nižšia výroba elektriny z uhoľných a plynových elektrární, ktorá sa vplyvom poklesu ceny menej vyplácala.

"Najväčším vývozcom v Únii bolo Francúzsko so 49 TWh, kde na výrobe elektriny majú zásadný podiel jadrovej elektrárne. V niektorých krajinách je práve výroba z jadra spoločne s vhodnými podmienkami pre využívanie vodnej energie zásadným predpokladom pre vývoz elektriny. Platí to napríklad pre Švédsko, ktoré v roku 2023 vyviezlo 29 TWh,“ uviedol riadiaci konzultant EGÚ Brno Petr Čambala. Tretím najväčším exportérom bolo Španielsko so 14 TWh, odkiaľ väčšina elektriny smerovala do Portugalska.

Najväčším dovozcom bolo Taliansko

Dlhodobo je dovozcom aj Rakúsko, kde sa však vlani vďaka vyššej výrobe z vodných elektrární a nižšej spotrebe znížil export z desiatich TWh na približne dve TWh. Deficitné vlani bolo aj Poľsko (doviezlo štyri TWh) a Maďarsko, ktoré dlhodobo dováža približne štvrtinu svojej ročnej spotreby. "U žiadnej z týchto krajín pritom v strednodobom horizonte neočakávame výraznejšie zmeny a dovozný charakter bilancie bude s veľkou pravdepodobnosťou pretrvávať," podotkol riadiaci konzultant EGÚ Brno Matěj Hrubý.

Najväčším dovozcom elektriny v EÚ bolo s importovanými 50 TWh elektriny Talianska. Medzi ďalšie významné importér v EÚ patrilo Maďarsko (11 TWh) a Portugalsko (desať TWh). Výrazne deficitná v roku 2023 bola aj Británia, u ktorej dovoz elektriny dosiahol 27 TWh.

image

Keď zájde slnko, pália uhlie: Nemci v zime presedlali na „špinavú elektrinu“. Jadro im chýba, tvrdí odborník

„Ak by sme v regióne strednej Európy z politických dôvodov odstavili uhoľné elektrárne, bude aj pri ambicióznom rozvoji obnoviteľnej energetiky okolo roku 2030 nutné nájsť nový zdroj pre približne 250 TWh spotreby, a to aj v prípade, že budeme očakávať iba nepatrný celkový nárast spotreby o desať percent.

Vyšší politický tlak na náhradu uhlia by teda predovšetkým v zime viedol k výraznému navyšovaniu ceny elektriny," dodal riaditeľ stratégie EGÚ Brno Michal Macenauer.

Výroba elektriny v Českej republike vlani podľa EGÚ Brno klesla medziročne o desať percent, celkovo tuzemské elektrárne vyrobili 72 TWh elektriny. Je to najnižšia výroba od roku 2002. Dôvodom je hlavne nižšia ekonomická aktivita v priemysle. Ročná čistá spotreba elektriny SR sa už 17 rokov pohybuje okolo 60 TWh.

01 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 03 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 04 - Modified: 2024-04-09 17:30:00 - Feat.: - Title: Veľké plány Slovenska zastavili ruské útoky na najväčší jadrový kolos Európy (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-04-07 14:58:16 - Feat.: - Title: V Mochovciach sa začala generálna odstávka prvého bloku elektrárne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 14:38