Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden pokrok v obchodnej dohode s Áziou neoznámil. Sporné časti ešte chce dopracovať ministerka financií

14.11.2023, 10:48
Autor:
TASRTASR

Ministerka financií Janet Yellenová v pondelok uviedla, že stále je potrebné popracovať na najspornejšej časti tzv. indicko-pacifického ekonomického rámca pre prosperitu, na obchodnej zložke.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok signalizovala, že odloží návrh ázijského obchodného paktu, ktorý mal byť predstavený na samite v San Franciscu, po tom, ako čelil doma kritike. Informujeme o tom na základe správy AFP.

Očakávalo sa, že Biden, ktorý privítal 20 ďalších členov Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce v San Franciscu, kde sa stretne aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, oznámi podstatný pokrok v rodiacej sa obchodnej dohode.

Sporná obchodná zložka

Ministerka financií Janet Yellenová však v pondelok uviedla, že stále je potrebné popracovať na najspornejšej časti tzv. indicko-pacifického ekonomického rámca pre prosperitu, na obchodnej zložke.

Podľa nej sa síce dosiahol výrazný pokrok, ale rámec ešte nie je dokončený a je potrebné na ňom ďalej pracovať, povedala novinárom po rozhovoroch s ministrami financií APEC.

image

Krehká globálna ekonomika je v stávke. Súperiace veľmoci sa pokúsia zmierniť napätie, kvôli ktorému trpí svet

"Napriek tomu, že v mnohých oblastiach, ktoré sú podľa mňa pre Spojené štáty kriticky dôležité, ako sú dodávateľské reťazce, životné prostredie, udržateľné financie, sme urobili obrovský pokrok a dosiahli sme pokrok aj v obchode, zdá sa, že to ešte nie je úplne hotové," povedala.

Štandardy pre podnikanie

IPEF sa výrazne líši od tradičnej obchodnej dohody, pretože neponúka voľný prístup na trh. Jeho cieľom však bolo stanoviť štandardy pre podnikanie v regióne, ktorý predstavuje približne 40 percent globálnej ekonomiky vrátane troch z piatich najväčších svetových ekonomík: Spojených štátov, Japonska a Indie.

IPEF zahŕňa aj Austráliu, Južnú Kóreu a veľkú časť juhovýchodnej Ázie, ale nie Čínu, keďže Spojené štáty sa opäť pokúšajú získať vedúcu úlohu v Ázii.

Senátor Sherrod Brown, člen Bidenovej Demokratickej strany, ktorý má blízko k odborovým zväzom a na budúci rok sa chce pokúsiť o znovuzvolenie v Ohiu, v predvečer samitu vyzval na úplné odstránenie obchodu z IPEF.

"Akákoľvek obchodná dohoda, ktorá nezahŕňa vynútiteľné pracovné normy, je neprijateľná," povedal Brown.

Demokrati majú v Senáte len tesnú väčšinu a niektorí v strane sa obávajú, že IPEF by mohol čakať rovnaký osud ako Transpacifické partnerstvo (Trans-Pacific Partnership, TPP), ambiciózna obchodná dohoda, ktorú bývalý prezident Barack Obama predložil ázijským spojencom.

Jeho nástupca Donald Trump ju však odsúdil ako ignorovanie záujmov amerických pracovníkov a okamžite po vstupe do Bieleho domu v roku 2017 od nej odstúpil.

01 - Modified: 2023-11-13 11:21:57 - Feat.: 1 - Title: Čína pred schôdzkou prezidentov vyzvala USA, aby nepoškodzovali jej záujmy 02 - Modified: 2023-11-12 14:19:17 - Feat.: 1 - Title: Krehká globálna ekonomika je v stávke. Súperiace veľmoci sa pokúsia zmierniť napätie, kvôli ktorému trpí svet 03 - Modified: 2023-11-08 08:13:31 - Feat.: 1 - Title: Čína tvrdí, že je pripravená rokovať so Spojenými štátmi na všetkých úrovniach
01 - Modified: 2024-04-30 05:17:43 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita začala podmienečne vylučovať protestujúcich študentov 02 - Modified: 2024-04-30 04:55:33 - Feat.: - Title: Pri zatýkaní hľadaného muža v USA zahynuli traja policajti, ďalší je v kritickom stave 03 - Modified: 2024-04-29 12:44:39 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 04 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 05 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 09:13