Xpeng P5. FOTO: Xpeng
StoryEditor

Čínsky výrobca elektromobilov chce vstúpiť na Európsky trh. Ázia plánuje zvýšiť marže a zrýchliť rast

04.09.2023, 14:33
Autor:
ČTKČTK

Čínski výrobcovia elektromobilov sa v Európe snažia expandovať, na zahraničných trhoch sa usilujú o vyššie marže a rýchlejší rast.

Čínsky výrobca elektromobilov Xpeng chystá ďalšiu expanziu v Európe. Budúci rok chce byť aj v Nemecku, Británii a vo Francúzsku, povedal dnes novinárom pred začiatkom autosalónu IAA Mobility v Mníchove šéf automobilky Brian Gu. Od začiatku budúceho roka bude firma predávať elektromobily G9 a P7 aj na izraelskom trhu.

"Máme smelý plán posunúť sa do globálnej arény," povedal Gu. V Európe už firma predáva elektromobily v Holandsku a v Nórsku, uviedla agentúra Reuters. Podnik tiež ponúkne vozidlo G6 ako svoj prvý model s volantom na pravej strane.

image

Vyskúšali sme historicky najvýkonnejšiu Kiu. Brutálnemu zrýchleniu sekunduje praktickosť

Čínski výrobcovia elektromobilov sa v Európe snažia expandovať, na zahraničných trhoch sa usilujú o vyššie marže a rýchlejší rast. Európskych konkurentov vyzývajú na súboj priamo na ich domácich trhoch, a to ponukou lacnejších áut. Na svojom domovskom trhu sa čínski výrobcovia elektromobilov tiež stretávajú s drvivou cenovou vojnou, ktorá im stlačila marže a obmedzila možnosti rastu.

Kým v juhovýchodnej Ázii a v Južnej Amerike čínski výrobcovia elektromobilov dokázali predaj výrazne zvýšiť, na európskom trhu je to pre nich stále relatívne ťažké. Hoci sú schopné ponúknuť elektromobily za konkurencieschopné ceny, čelia v Európe problémom vrátane regulačných opatrení a horšej infraštruktúry pre elektrické autá. Problémom sú pre nich tiež odlišné preferencie zákazníkov alebo povedomie o značke.

image

Čínsky gigant získal podiel v slovenskom InoBate. Ide o významnú investíciu, ktorá posilní výrobu batérií

Veľtrh IAA Mobility v Mníchove sa začína v utorok a potrvá do konca týždňa. Očakáva sa, že výstavu budú sprevádzať protesty klimatických aktivistov. Úvodného dňa sa zúčastní aj český minister dopravy Martin Kupka, ktorý bude rokovať so zástupcami automobilového sektora. České zastúpenie v Mníchove ale nebude nijako výrazné.

Mníchovskému autosalónu bude podľa expertov dominovať odhodlanie, že Európa musí vo výrobe elektromobilov zmierniť náskok rivalov z iných častí sveta. Nie sú to len čínski výrobcovia, ale tiež americká automobilka Tesla, ktorá tiež expanduje v Európe, vrátane Nemecka. Dostupné elektromobily však podľa analytikov ponúkajú najmä čínski výrobcovia.

"Musí to byť boj. Je jasné, že oni sú v hodnotovom reťazci veľmi konkurencieschopní, "povedal na adresu čínskych výrobcov elektromobilov riaditeľ francúzskej automobilky Renault Luca de Meo. "Musíme ich veľmi rýchlo dohnať," dodal.

01 - Modified: 2023-08-25 06:53:36 - Feat.: 1 - Title: Východná Európa zisťuje, že potrebuje prisťahovalcov, ktorých odmieta. Zamestnancov je chronický nedostatok 02 - Modified: 2023-08-31 09:21:00 - Feat.: 1 - Title: Schyľuje sa k elektroproblému? Celosvetový nedostatok lítia môže nastať už o dva roky 03 - Modified: 2023-08-23 12:05:00 - Feat.: 1 - Title: Nabíjanie porovnateľné s tankovaním? Čína môžu poraziť veľkú nevýhodu elektromobilov
01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 14:19:41 - Feat.: - Title: Regulátori v USA vyšetrujú úpravu asistenčného systému pri vozidlách Tesla 03 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 04 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 05 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 09:00