ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Klienti vývojárov čipov Arm majú záujem o kúpu akcií v rámci primárnej ponuky

02.09.2023, 17:57
Autor:
ČTKČTK

Záujem o investíciu do Arm v rámci primárnej ponuky akcií, ktorá by mala byť najväčšia v tomto roku, vyjadrili podľa zdrojov aj spoločnosti Intel, Samsung Electronics, Cadence Design Systems a Synopsys.

Zákazníci britského vývojára čipov Arm Holdings, vrátane firiem Apple, Nvidia, Alphabet a Advanced Micro Devices, súhlasili, že investujú do Arm v rámci primárnej ponuky akcií. Arm by mohla byť ocenená na 50 až 55 miliárd dolárov. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje. Arm patrí japonskej spoločnosti Softbank a technológie britskej firmy sa nachádzajú prakticky vo všetkých smartfónoch.

Záujem o investíciu do Arm v rámci primárnej ponuky akcií, ktorá by mala byť najväčšia v tomto roku, vyjadrili podľa zdrojov aj spoločnosti Intel, Samsung Electronics, Cadence Design Systems a Synopsys. S akciami firmy by sa mohlo začať obchodovať na americkej burze Nasdaq 14. septembra.

Softbank má za cieľ oceniť Arm na 50 až 55 miliárd dolárov a klienti firmy už podľa zdrojov súhlasili s investíciou, ktorá vychádza z tejto ceny. Je možné, že cena bude nakoniec vyššia, záležať bude na dopyte. Aj tak je to pokles oproti minulému mesiacu, keď SoftBank získala podiel 25 percent v Arm, ktorý ešte nevlastnila, od svojho fondu Vision Fund. Vtedy bola Arm ocenená na 64 miliárd dolárov.

image

Čínsky realtiný developer Country Garden získal súhlas na predĺženie splatnosti dlhopisov

Apple, Nvidia a ďalší strategickí investori sa dohodli, že v rámci primárnej ponuky akcií investujú každý do Arm 25 miliónov až 100 miliónov dolárov.

Investícia v rámci primárnej ponuky nie je spojená s miestom v správnej rade ani s možnosťou mať vplyv na stratégiu firmy. Mohla by ale posilniť väzby s klientmi a sťažiť prípadné prevzatie Arm konkurenciou v budúcnosti, uviedla agentúra Reuters.

Arm s 99-percentným podielom na trhu má takmer monopol v dizajne čipov pre smartfóny. Návrhy spoločnosti Arm sa používajú pri čipoch, ktoré vyrába väčšina veľkých svetových polovodičových spoločností, vrátane firiem Intel, AMD, Nvidia či Qualcomm. Dizajn od firmy Arm sa presadzuje v smartfónoch na úkor čipových systémov od Intelu – čiastočne preto, že spotrebúvajú menej energie. Teraz sa čipy podľa designu Arm používajú aj v dátových centrách a spoločnosť Apple ich používa vo svojich počítačoch Mac. Softbank kúpila Arm v roku 2016 za 23,4 miliardy libier, predtým sa s jej akciami obchodovalo 18 rokov v Londýne aj v New Yorku.

01 - Modified: 2024-04-01 11:25:02 - Feat.: - Title: Čína kritizuje USA za sprísnenie exportu čipov 02 - Modified: 2024-03-31 15:42:13 - Feat.: - Title: USA revidovali pravidlá, ktoré obmedzujú vývoz čipov do Číny 03 - Modified: 2024-03-24 14:42:44 - Feat.: - Title: Čína blokuje používanie čipov od AMD a Intelu vo vládnych počítačoch, píše Financial Times 04 - Modified: 2024-02-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Na internete úspešná influencerka, v realite vojnový zločinec. Kristina priznala, že do Ruska posielala techniku za milióny 05 - Modified: 2024-02-06 13:15:25 - Feat.: - Title: Japonská spoločnosť rozširuje výrobu čipov, plánuje druhý závod za 20 miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:18