Prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Predstavitelia ECB sa stretávajú v portugalskej Sintre, nevedia sa zhodnúť, kedy ukončia zvyšovanie úrokov

26.06.2023, 16:46
Autor:
TASRTASR

Prezidentka Christine Lagardová a jej kolegovia si nie sú istí tým, koľko ešte musia urobiť, aby sa inflácia bezpečne vrátila späť na ich cieľovú úroveň dve percentá.

Predstavitelia Európskej centrálnej banky, ktorí sa nevedia zhodnúť na tom, kedy ukončiť aktuálny cyklus zvyšovania úrokových sadzieb, dostali tento týždeň dôležitý čas na odstránenie akýchkoľvek rozdielov na svojom výročnom stretnutí.

Prezidentka Christine Lagardová a jej kolegovia si nie sú istí tým, koľko ešte musia urobiť, aby sa inflácia bezpečne vrátila späť na ich cieľovú úroveň dve percentá po tom, ako sa náklady na pôžičky zvýšili o 400 bázických bodov, odkedy sa naposledy stretli v portugalskej Sintre.

Júl prinesie zvýšenie

Ďalšie zvýšenie úrokov ECB v júli je zaručené. Otázkou je, či je potom zaručená pauza na zhodnotenie vplyvu doterajšieho sprísňovania menovej politiky, alebo či je po letnej prestávke potrebné prijať ďalšie opatrenia na skrotenie vysokej inflácie v eurozóne.

"Dva kľúčové prvky diskusie sú časové oneskorenie vplyvu menovej politiky a skutočnosť, že jadrová inflácia zostáva veľmi vysoká," povedal Mohit Kumar, ekonóm zo spoločnosti Jefferies.

image

Rast úverov v eurozóne a Nemecku sa spomalí pre vysoké úroky, dopyt klesá

Predstavitelia ECB musia vziať do úvahy nedávne známky ekonomickej slabosti 20-člennej eurozóny, ktorá už skĺzla do miernej recesie.

Väčšina ekonómov očakávala, že júlové zvýšenie depozitnej sadzby ECB na 3,75 percenta bude posledné. Avšak po tom, ako boli projekcie strednodobého rastu cien tento mesiac revidované smerom nahor, viacerí začínajú predpovedať ďalší nárast úrokov v septembri.

Inflácia sa môže znižovať pomaly

Trhy sa tiež prikláňajú k tomuto scenáru, aj keď sa nezdá, že by investori uvažovali o ďalších krokoch v budúcnosti. To je vyhliadka, na ktorú upozornil iba šéf belgickej centrálnej banky Pierre Wunsch, ktorý sa obáva, že základná inflácia sa nemusí znížiť tak rýchlo, ako sa predpokladalo.

A podľa ekonómky DWS Ulriky Kastensovej, ďalšia silná turistická sezóna a rekordne nízka nezamestnanosť podporia rast cien.

"Nevidím veľký priestor na to, aby sa jadrová inflácia spomalila pod päť percent, ak sa pozriem na služby," povedala. "Vývoj na trhu práce a miezd momentálne prevyšuje ostatné argumenty."

image

Tvrdá konfrontácia s realitou. V hre je zdraženie plynu na Slovensku o vyše 50 percent

Guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau trvá na tom, že ECB už väčšinu zo zvyšovania úrokov dokončila a že trvá približne dva roky, kým sa to prejaví v ekonomike. Hlavný ekonóm Philip Lane má podobný názor a varuje pred predčasnými rozhodnutiami v septembri.

O tejto a ďalších témach sa bude hovoriť v Sintre. Diskutovať sa bude aj o ekonomických prognózach. Najviac pozornosti sa však bude venovať tomu, kde sa môžu usadiť úrokové sadzby v eurozóne, pričom posledné fázy cyklu môžu byť najťažšie.

01 - Modified: 2023-06-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Seriál HN – Chcem byť exportér: Malí a strední vývozcovia získali novú príležitosť na lepší úrok 02 - Modified: 2023-06-26 08:52:53 - Feat.: 1 - Title: Rast úverov v eurozóne a Nemecku sa spomalí pre vysoké úroky, dopyt klesá 03 - Modified: 2023-06-26 06:52:48 - Feat.: 1 - Title: Bitka miliardárov v klietke je prapodstatou show
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-25 19:23:26 - Feat.: - Title: Desaťtisíce Portugalcov si po celej krajine pripomenuli výročie karafiátovej revolúcie 03 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 04 - Modified: 2024-04-26 15:45:05 - Feat.: - Title: Dobré správy pre tých, ktorí chcú bývať. Tieto dve banky znížili úroky na hypotékach 05 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:10