Detský púder od spoločnosť Johnson and Johnson. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Zaplatí miliardy navyše, aby bol koniec. Gigant upratuje problémy s rakovinou po detskom púdri

05.04.2023, 09:18
05.04.2023, 12:56
Autor:
ČTKČTK
  • Spoločnosť Johnson & Johnson sa chystá zaplatiť 8,9 miliardy dolárov za urovnanie sporov ohľadom predaja svojho detského púdru, ktorý je podľa žalobcov karcinogénny.
  • Podnik to v utorok oznámil regulačným orgánom v Spojených štátoch.
  • Táto čiastka prevyšuje pôvodnú ponuku spoločnosti vo výške 2 miliárd dolárov.

Johnson & Johnson čelí viac ako 40-tisícom žalôb bývalých zákazníkov, ktorí tvrdia, že používanie detského púdru Johnson & Johnson na báze mastenca spôsobuje rakovinu. Niektorí uvádzajú, že produkt obsahoval rakovinotvorný azbest.

Spoločnosť J&J vo svojom vyhlásení uviedla, že s najnovším návrhom súhlasilo približne 60-tisíc žiadateľov o odškodnenie. „Cez víkend sa zišlo predstavenstvo spoločnosti a schválilo vyplatenie výrazne vyššieho vyrovnania súčasným i budúcim žalobcom s rôznymi druhmi nádorov,“ uviedol Mikal Watts, jeden z právnikov žalobcov, ktorí dohodu vyjednali.

image

Rekordné časy skončili. Ústup pandémie osekal zárobky farmaceutického priemyslu

Naše produkty sú bezpečné

Spoločnosť J&J však v utorok zopakovala, že jej výrobky z mastenca sú bezpečné a nespôsobujú rakovinu. Právnici spoločnosti tiež uviedli, že tvrdenia žalobcov nie sú vedecky podložené. Obvinili právnikov žalobcov, že tlačia na klientov v nádeji, že z firmy vytiahnu vysoké finančné odškodnenie.

„Spoločnosť sa naďalej domnieva, že tieto tvrdenia sú mylné a neopierajú sa o dostatok vedeckých dôkazov,“ uviedol Erik Haas z J&J. Dúfa však, že ponuka zaplatiť 8,9 miliardy dolárov pomôže konečne uzavrieť dlhotrvajúcu právnu bitku. Suma výrazne prevyšuje pôvodnú ponuku, J&J totiž navrhovala zaplatiť 2 miliardy dolárov. Haas tiež spomenul, že riešenie prípadov právnou cestou by trvalo desiatky rokov a bolo by spojené s vysokými nákladmi.

image

Financial Times: Z čoho sa tešiť. Záblesky svetla v hroznom roku

„Podľa podmienok novo navrhnutého vyrovnania by žalobcovia, u ktorých bola rakovina diagnostikovaná pred 1. aprílom, dostali peniaze z konkurzného fondu do jedného roka od okamihu, keď súd tento plán schváli,“ uviedol Watts. Poškodení, u ktorých bola diagnóza stanovená neskôr, budú mať prístup k peniazom vyčleneným vo fonde počas nasledujúcich 25 rokov.

Firma všetko vedela?

Detský púder Johnson & Johnson bol na trhu takmer 130 rokov. Používal sa na prevenciu plienkovej vyrážky a na ďalšie kozmetické účely, niekedy aj ako suchý šampón. Výskumy na jeho nebezpečenstvo upozorňovali už skôr. Vedci začali už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia upozorňovať na možnú spojitosť medzi používaním mastenca a vznikom rakoviny.

Podľa štúdie lekára Daniela Cramera z Harvardovej univerzity zverejnenej v roku 1982, ženy, ktoré používali pravidelne tieto prípravky na intímne partie, mali o 92 percent vyššie riziko výskytu rakoviny vaječníkov, uviedla agentúra Bloomberg.

image

Novavax pohorel. Kým niektorí výrobcovia vakcín zarobili miliardy, známemu producentovi ušiel vlak

Vyšetrovanie agentúry Reuters z decembra roku 2018 odhalilo, že spoločnosť J&J o prítomnosti malého množstva azbestu vo svojich produktoch vedela od roku 1971. Reuters sa opieral o interné správy podniku a ďalšie dôverné dokumenty. Johnson & Johnson však informácie agentúry Reuters odmietla.

Spoločnosť v roku 2020 oznámila, že prestane predávať svoj detský púder v USA a Kanade. Neskôr oznámila svoj zámer prestať ho predávať celosvetovo v roku 2023.

01 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 02 - Modified: 2024-02-08 23:02:40 - Feat.: - Title: Vallo ukončil ságu so schátraným amfiteátrom pod Devínom. Švédom prihral pozemky 03 - Modified: 2024-01-25 08:32:52 - Feat.: - Title: Johnson & Johnson zaplatí miliónovú pokutu za podiel na kríze opiátov 04 - Modified: 2024-01-19 12:24:52 - Feat.: - Title: Stavba cesty a trate električky na košické letisko roky stojí pre spor o pozemky 05 - Modified: 2024-02-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť vyrábajúca zázračný liek na chudnutie čelí hromandým žalobám. Pacienti majú po užití trvalé následky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 20:54