Reuters
StoryEditor

Brusel chce lepšie chrániť kľúčové technológie. Čína nesúhlasí, hovorí o výhodách pre Európu

18.09.2017, 14:40
Autor:
TASRTASR
Šéf komisie Juncker chce poskytnúť členom únie nástroj na intervencie v prípade priamych zahraničných investícií.

Čína dnes vyjadrila obavy v súvislosti s návrhom šéfa Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera obmedziť prevzatie európskych firiem z oblasti infraštruktúry, špičkových technológií a energetiky spoločnosťami mimo európskeho bloku.

Juncker minulý týždeň predložil návrh na tzv. rámcový investičný skríning. Jeho cieľom je poskytnúť členom Európskej únie (EÚ) nástroj na intervencie v prípade priamych zahraničných investícií do strategických aktív, najmä ak o ne majú záujem štátom kontrolované alebo financované zahraničné podniky.

Výhody pre štáty

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang v tejto súvislosti skonštatoval, že EÚ dlhodobo podporovala voľný obchod a uľahčovala investície, čo prinieslo skutočné výhody európskym štátom. Takýmto zatvorením dverí však nedosiahne trvalý rozvoj, dodal.

Pripomenul, že uplatňovanie protekcionizmu v obchode a investíciách pre krátkodobé záujmy prináša z dlhodobého hľadiska straty, ktoré prevažujú nad ziskom. Vyzval zároveň EÚ, aby rešpektovala zásady Svetovej obchodnej organizácie, najmä jej "nediskriminačné" princípy. Brusel by sa mal podľa neho vyhnúť tomu, aby vyslal vonkajšiemu svetu nesprávne, mätúce a negatívne informácie.

Nemecko ako prvé

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v júni vyzval Komisiu, aby vytvorila systém na preverovanie investícií do strategických sektorov z firiem mimo bloku.

V júli sa Nemecko stalo prvou krajinou EÚ, ktorá sprísnila pravidlá pre prevzatie strategických firiem zahraničnými spoločnosťami po sérii obchodov, ktoré čínskym firmám otvorili prístup k západnej technológii a odborným znalostiam.

Kľúčové technológie

Francúzsko už má zavedené vnútroštátne právne predpisy na zablokovanie takýchto obchodov v určitých odvetviach, ako sú napríklad energetika a telekomunikácie.

Vlani vyvolala kúpa nemeckého výrobcu robotov Kuka čínskou spoločnosťou Midea obavy, že Čína získava príliš veľký prístup ku kľúčovým technológiám a zároveň chráni svoje vlastné spoločnosti pred prevzatím zahraničnými investormi.

01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 04 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 05 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:02