StoryEditor

E.on mení americké plány

27.02.2003, 23:00
Nemecká energetická spoločnosť E.on sa rozhodla, že odloží na neurčito svoje ambiciózne plány expanzie na americký trh, aby sa mohla zamerať na dokončenie sľubnej akvizície spoločnosti Ruhrgas, najväčšieho európskeho dovozcu zemného plynu. Ako pre britský denník The Financial Times uviedli analytici, E.on údajne už v októbri minulého roka odstúpil od takmer zrealizovanej zmluvy v USA o kúpe americkej energetickej spoločnosti v celkovej hodnote 15 mld. eur. Pri obrovských finančných rezervách voľných pre zahraničnú expanziu sa E.on vlani zameral na energetické firmy na americkom západe a stredozápade. Potenciálnym kandidátom mala byť firma CMS, Cinergy, NiSource alebo DTE Energy.
VEĽKÁ ZÁŤAŽ
Vedenie nemeckej spoločnosti sa totiž začalo obávať, že si berie na seba pred lukratívnym kontraktom s Ruhrgasom príliš veľkú záťaž. Navyše, už pred plánovanou kúpou nemeckého distributéra plynu, ktorý minulý rok v rámci konzorcia s Gazpromom a francúzskym Gaz de France ovládol aj Slovenský plynárenský priemysel, získal E.on britskú energetickú firmu Powergen, ako aj americkú LG & E v Kentucky. Ako uviedla britská BBC, práve cez Powergen získala okrem časti britského trhu aj prístup na americké trhy. Aby nemala problémy ako iné firmy, ktoré nadhodnotili vlastné schopnosti, zmiernila expanziu v USA. Teraz sa však mnohí analytici začínajú obávať, že E.on opustí trh USA úplne.
Strategický obrat, ktorý nasledoval iba pár týždňov po tom, čo E.on vyhral súboj o možnosť prevziať Ruhrgas za 10,4 mld. eur -- proti bol totiž najskôr kartelový úrad v Nemecku, neskôr protestovala aj konkurencia -- firma oznámila, že chce najskôr maximálne využiť potenciál Ruhrgasu a s jeho pomocou zlepšiť svoje pozície najmä vo východnej Európe.
NEVHODNÝ KROK
Ešte minulý rok, krátko po kúpe Powergenu a LG & E za 15 mld. eur, E.on niekoľkokrát potvrdil, že má záujem o kúpu "jednej či dvoch" vertikálne integrovaných energetických firiem na stredozápade USA. Expanzia na trhu USA bola súčasťou jeho plánu zmeniť charakter firmy z diverzifikovaného konglomerátu na globálnu energetickú spoločnosť, ktorá sa sústredí na zemný plyn a elektrickú energiu. Zmena v prioritách nemeckej firmy sklamala viacerých investorov. Ako uviedol analytik John Olson zo spoločnosti Sanders Morris and Harris, krok E.on nie je práve najlepší, keďže práve teraz ceny týchto amerických firiem klesajú.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 08:32