StoryEditor

Slováci obchodujú s realitami pri Kyjeve

03.12.2007, 23:00
Autor:
(tv)(tv)

Finančná skupina Arca Capital, jeden z prvých slovenských investorov do nehnuteľností a ich developmentu na Ukrajine, rozbehla 25 kilometrov od Kyjeva nový projekt Sedem prameňov. Ide o výstavbu nových rodinných domov, v rámci ktorej sa aktivity skupiny zameriavajú na monitorovanie a hľadanie vhodných lokalít -- greenfieldov, brownfieldov, rôznych prelúk v zastavanom území.
Celková investícia v prvej etape projektu predstavuje sedem miliónov eur, čiže asi 232 miliónov korún, a druhá etapa predpokladá investíciu vo výške zhruba 25 miliónov eur, čo je 829 miliónov korún. Predpokladaný termín ukončenia prvej etapy je december 2008, koniec druhej etapy je plánovaný na začiatok roku 2011. Pozemok je situovaný na svahu rieky Stugna, v tesnej blízkosti mesta Vasiľkov, ktoré má 39-tisíc obyvateľov.
Prostredníctvom svojich dcérskych spoločností pôsobí Arca Capital na Ukrajine ako investor už tretí rok. Po dôkladných analýzach sa rozhodla začať svoje podnikanie aj v oblasti developmentu a nehnuteľností. Stala sa tak nielen jednou z prvých slovenských, ale aj zahraničných spoločností, ktoré na Ukrajine podnikajú v tejto sfére.
"Dostať sa ku komplexným analýzam trhu je na Ukrajine v súčasnosti problém," hovorí akcionár Arca Capitalu Pavol Krúpa, ktorý sa aktívne podieľa na ukrajinských projektoch. "Informačné databázy sú na Ukrajine asi v takom štádiu ako boli na Slovensku tesne v období po roku 1989. Naše vlastné hodnotenia a analýzy ukrajinskej reality nám však správnosť nášho rozhodnutia -- investovať do tejto sféry potvrdili, a preto túto oblasť považujem aj v budúcnosti za mimoriadne zaujímavú a perspektívnu."
V minulom roku zamerala Arca Capital svoju činnosť na Ukrajine na prípravu výstavby logistických centier. Prioritne sa zaujímala najmä o rozsiahlejšie územia, ktoré je možné v rámci aktuálnych územných plánov meniť na iné funkčné využitie a následne zvyšovať ich bonitu.
Aktivite predchádzala kúpa pozemkov v lokalite Brovary a v najbližšom období je plánovaná kúpa pozemkov v dvoch ďalších lokalitách. Po ich úprave a spracovaní potrebnej technickej dokumentácie sa začne s výstavbou troch logistických centier, ktorých celková plocha bude po dokončení predstavovať 95-tisíc štvorcových metrov. Celkovú investíciu slovenský developer predpokladá na 12 miliónov eur, teda asi 398 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 15:22