StoryEditor

Čína bez trhového štatútu

14.07.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia nie je pripravená poskytnúť Číne štatút trhovej ekonomiky, ktorý by Pekingu umožnil vyhýbať sa odvetným opatreniam. "Komisia zisťuje, či Čína plní príslušné kritériá. Nie je to aktuálny prípad," povedala hovorkyňa EK Françoise Le Bailová. Reagovala tak na správu denníka Financial Times, ktorý minulý týždeň citoval britského ministra obchodu Iana Pearsona, že Čína je zrelá byť uznaná za trhovú ekonomiku. Peterson vyhlásil, že britská vláda o tejto záležitosti rokuje s partnermi z Európskej únie. "My v Británii sme presvedčení, že by Čína mala získať štatút trhovej ekonomiky," uviedol podľa denníka Pearson pri návšteve Číny.
Le Bailová nemohla povedať, kedy by EÚ mohla v tejto veci rozhodnúť. "Je to veľmi technický proces. Je ťažké uviesť nejaký termín," povedala.
Austrália poskytla Číne štatút trhovej ekonomiky v apríli, mnohí z ďalších obchodných partnerov Číny sú však zdržanliví. Majú obavy, že čínska vláda stále ešte priveľmi zasahuje do podnikania.
Nálepka trhovej ekonomiky je cenným tovarom. Okrem iného umožňuje krajinám predkladať vlastné dôkazy, keď sú obvinené zo zásahov do cien na medzinárodnom trhu. Vzhľadom na liberalizáciu svetového obchodu sa takéto obvinenia stávajú obľúbeným ospravedlnením pre vztyčovanie obchodných bariér.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 01:04