StoryEditor

Kord chce v Senici druhú základňu

03.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Najväčší výrobca technických vlákien v Európe, česká skupina Kord, sa bude podieľať na výstavbe obchodno-priemyselného parku v Senici. Vznikne za 18 mesiacov v priestoroch zrušenej výroby viskózového hodvábu.

Najväčší výrobca technických vlákien v Európe, česká skupina Kord, vybuduje v Senici obchodno-priemyselný park. Vznikne za 18 mesiacov v priestoroch zrušenej výroby viskózového hodvábu.
"Výroba viskózového hodvábu by nám vždy odčerpávala pridanú hodnotu, preto sme ju v apríli zastavili. Vzhľadom na rozvoj výroby technických tkanín pre pneumatiky, dopravné pásy a geotextílie pre stavebníctvo sme sa rozhodli investovať dve miliardy korún do rozšírenia výroby v Slovkorde," povedal Martin Trn, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Kordárna z Veľkej nad Veličkou, ktorá je súčasťou skupiny Kord. Obrat skupiny predstavuje 3 až 3,5 miliardy českých korún, vďaka novej investícii by sa mal zvýšiť zhruba o miliardu.
Priemyselná zóna vznikne v 10-hektárovom areáli bývalého Slovenského hodvábu. Výrobu viskózového vlákna v Senici odštartovali v roku 1921, vôbec ako prví v Československu. Slovenský hodváb naštartoval rozvoj mesta. V 40-hektárovom areáli pracovalo 3 500 ľudí. Dnes ich tam pracuje už iba 700. Podľa primátora mesta Ľubomíra Parízka projekt naplánovali na 18 mesiacov. "Do troch rokov predpokladám vznik tisíca nových miest," dodal.
Skupina Kord je najväčším výrobcom technických tkanín v Európe. V Senici má vyrásť druhá základňa podniku. V nových výrobných kapacitách spoločnosti Slovkord, ktorá vznikla v roku 1992 ako spoločný podnik Slovenského hodvábu a Kordárny, predpokladajú tiež intenzívny rozvoj vývoja a výskumu v oblasti vlákien.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 03:19