StoryEditor

Mobis Slovakia spustil skúšobnú výrobu

19.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť Mobis Slovakia, ktorá bude dodávať súčiastky automobilke Kia Motors Slovakia, ukončila výstavbu svojho závodu neďaleko Žiliny a spustila skúšobnú prevádzku. V súčasnosti vo fabrike pracuje päťsto ľudí, postupne sa bude tento počet zvyšovať na 1 300.
Mobis Slovakia bude dodávať závodu Kia v Tepličke nad Váhom približne 40 percent súčiastok. Pôjde napríklad o nárazníky, nápravy alebo súčiastky v interiéri automobilu. Celkovú výšku investície zástupcovia spoločnosti neuviedli.
Kia Motors Slovakia začala so skúšobnou montážou v závode v Tepličke nad Váhom v apríli. Hromadnú výrobu plánujú vo fabrike spustiť do konca decembra. Potrebám Kia sa časovo prispôsobí i Mobis.
Do konca roku by mal počet zamestnancov závodu Kia stúpnuť z terajších viac než 1 200 na zhruba dve tisícky. V roku 2009 chce závod naplniť plánovaný celkový počet približne tritisíc zamestnancov. Ďalších asi sedemtisíc ľudí by sa malo zamestnať u približne desiatich dodávateľov súčiastok, ktorí dokončujú nové závody na Slovensku.
Kia chce na Slovensku investovať celkovo miliardu eur. Pri Žiline by sa malo časom vyrábať 300-tisíc áut ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 20:53