StoryEditor

Súd zrušil pokutu MOL

20.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL nemusí platiť pokutu za oneskorené zverejnenie ponuky na odkúpenie akcií slovenskej rafinérie Slovnaft od menšinových akcionárov.

Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL nemusí platiť pokutu za oneskorené zverejnenie ponuky na odkúpenie akcií slovenskej rafinérie Slovnaft od menšinových akcionárov. O sankcii desať miliónov korún rozhodol Úrad pre finančný trh (ÚFT) a neskôr ju znížil na jeden milión korún. Najvyšší súd pokutu v piatok zrušil s odôvodnením, že úrad nemôže udeliť sankciu za výklad zákona, ktorého sa pridržiaval MOL.
ÚFT udelil maďarskej firme pokutu za oneskorené zverejnenie ponuky na odkúpenie akcií pri zvyšovaní podielu v Slovnafte v roku 2003. Maďarský akcionár váhal so zverejnením ponuky po spornom zvýšení ceny akcií, ktoré úrad po vyšetrení uznal ako oprávnené. Cenu akcií zdvihla obchodná operácia 20. marca 2003, keď brokerská spoločnosť J & T Securities predala približne jedno percento akcií Slovnaftu s cenou 1 541 korún za kus. MOL dostal krátko na to súhlas od Protimonopolného úradu na zvýšenie podielu v Slovnafte a obchod J & T Securities označil za špekulatívny.
Tým, že J & T Securities predal jednopercentný podiel v Slovnafte za 1 541 korún za akciu, sa cena 15 percent akcií vo vlastníctve konzorcia J & T zvýšila z 1 200 na 1 379 korún. MOL tak zaplatil konzorciu pri zvyšovaní svojho podielu o viac ako pol miliardy korún viac. Celkovo MOL zvyšoval svoj podiel o 31,6 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 03:13