StoryEditor

Výrobcovia tepla: Plynári nás diskriminujú

28.10.2005, 00:00
Cenové zvýhodnenie veľkoodberateľov pred maloodberateľmi je v SR omnoho nižšie než v západnej Európe, preto sa odberatelia odpájajú od centrálnych zdrojov tepla.
Cenová politika Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ktorá favorizuje maloodberateľov zemného plynu, nás existenčne ničí, tvrdia centrálni výrobcovia tepla. Strácajú totiž zákazníkov, ktorí sa odpájajú od ich zdrojov a prechádzajú na lacnejšie domové kotolne.
"Je to dočasné a dlhodobo neefektívne riešenie," hovorí Peter Trummer z rakúskej spoločnosti Stefe, ktorá zásobuje teplom jedenásť miest a obcí, napríklad Banskú Bystricu, Zvolen a Martin. Patrí do skupiny Steirische Gas-Wärme z Grazu, ktorá na Slovensku pôsobí desať rokov. Podstata tohto problému tkvie podľa Trummera v tom, že cenové zvýhodnenie veľkoodberateľov pred maloodberateľmi je na Slovensku omnoho nižšie než v západnej Európe.
"Časom sa aj pre nich bude musieť cena zvýšiť, čo teplo z domových kotolní predraží. Dnes je síce lacnejšie, ale len preto, že SPP pre túto kategóriu maloodberateľov, označovanú ako M4, ceny v tomto roku nemenil, zatiaľ čo veľkoodberateľom zdražel plyn až o 30 percent. Pre maloodberateľov sa tak plyn stal dokonca lacnejší.
V rozvinutých krajinách má ten, kto odoberie veľa plynu, o tretinu až o polovicu nižšie ceny ako drobný odberateľ," konštatuje predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšívaný.
Teplárenské spoločnosti sú pod enormným tlakom, klesá im produkcia a ubúdajú im odberatelia. "Cítiť to najmä vo veľkých mestách, kde sme stratili za posledné roky asi desatinu zákazníkov," uvádza Trummer. Podľa neho je to v protiklade s trendom centrálneho zásobovania teplom.
V analýze spoločnosti Steirische Gas-Wärme sa uvádza, že SPP doteraz možno zámerne a vedome nezvyšoval tarify pre maloodber, aby získal viac konečných odberateľov. To však diskriminuje väčších odberateľov, škodí zahraničným investorom, ale i samosprávam, ktoré sú spoluvlastníkmi tepelných hospodárstiev. "Ani legislatíva nás zatiaľ nechráni," zdôrazňuje Trummer. Nový zákon o tepelnej energetike síce hovorí, že každý odberateľ, ktorý sa odpojí, musí výrobcovi tepla uhradiť zmarenú investíciu, ale v praxi je nepoužiteľný, lebo mu chýba vykonávacia vyhláška.
Nižšie ceny plynu pre maloodber sú podľa Kršákovej len dočasné a od nového roka výrazne vzrastú. Aký bude rozdiel, však nevedela konkretizovať. "Isté je, že nožnice medzi cenami plynu za maloodber a veľkoober sa budú roztvárať," dodala.
Na Slovensku využíva centrálne vykurovanie vyše 780-tisíc domácností, v ktorých žije 2,5 milióna ľudí. Cena plynu tvorí asi 70 percent nákladov na teplo. Koľko bude plyn stáť, však producenti zatiaľ nevedia, aj keď regulačný úrad už niektorým z nich cenu tepla schválil. Napríklad v Rožňave, kde teplo vyrába spoločnosť Teko-R, môže byť maximálne 598 korún za gigajoul. Medziročne by tak teplo zdraželo asi o 18 percent.

SPP ešte nové ceny nestanovil
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví
v pondelok potvrdil zníženie poplatkov za prepravu plynu pre všetkých odberateľov v budúcom roku o 16,3 percenta. Cena za jeden kubík tak klesne na 1,96 koruny zo súčasných 2,34. Konečná cena plynu, na ktorej sa distribučné náklady podieľajú asi tretinou, sa zníži o šesť percent. SPP však napriek rozhodnutiu úradu zatiaľ ceny pre jednotlivé odberateľské kategórie nestanovil.
Podľa hovorkyne SPP Dany Kršákovej pripravujú od 1. januára budúceho roka výrazné zvýšenie cien plynu pre malých odberateľov v kategóriách M1 až M4, ktoré budú vyššie ako tarify pre stredný a veľký odber. Presné sadzby nie sú známe, keďže plynári ešte iba spracúvajú vstupné údaje z regulačného úradu.
O tom, či sa oplatí uprednostňovať domové kotolne pred centrálnym zásobovaním, rozhodne to, aký bude rozdiel v cene pre kategóriu najväčších maloodberateľov M4 (s ročným odberom do 60-tisíc kubických metrov) a pre stredných a veľkých odberateľov. Ak bude plyn pre maloodber drahší len o niekoľko percent, situáciu to nezmení. Normálne by bolo, ak by stál o tretinu až polovicu viac, tak, ako je to bežné inde v EÚ, zdôrazňujú výrobcovia tepla.

Porovnanie cien zemného plynu vo vybraných krajinách (údaje za rok 2003)
 

do 2000 m3

do 100-tis. m3

do 1 mil. m3

do 10 mil. m3

Slovensko

0,21 eur

0,17 eur

0,165 eur

0,16 eur

Rakúsko

0,335 eur

0,255 eur

0, 19  eur

0,165  eur

Nemecko

0,35  eur

0,23  eur

0,215  eur

0,16  eur


Priemerné ceny zemného plynu prepočítané na ročný odber v roku 2005 (odhad)
Kategória Množstvo Cena
M4

6 500 – 60-tis. m3

8,76 Sk

S

60-tis. – 400-tis. m3

8,90 Sk

V1

400-tis. – 2 mil. m3

8,85 k

V2

2 mil. – 15 mil. m3

8,74 Sk

Zdroj: Steirische Gas-Wärme, GmbH

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 06:31