StoryEditor

Firmy sa čoraz radšej zadlžujú

02.11.2006, 23:00
Získať úver z banky je teraz pre podnikateľov jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Výsledkom je neustále stúpajúca suma čerpaných úverov v bankách a rastúca spokojnosť podnikateľov s dostupnosťou cash-flow.

Získať úver z banky je teraz pre podnikateľov jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Komerčné banky sa v ponukách produktov pre firmy doslova pretekajú. Výsledkom je neustále stúpajúca suma čerpaných úverov v bankách a rastúca spokojnosť podnikateľov s dostupnosťou cash-flow.

Pôžičky na čokoľvek
Takmer každá banka má dnes pre malé a stredné firmy vytvorené vlastné produkty. Napríklad Slovenská sporiteľňa tvrdí, že každému podnikateľovi pripraví "optimálny variant služieb z oblasti úverovania a iných produktov financovania".
VÚB banka avizuje, že podnikateľom požičia nielen na "nákup zásob, materiálu, nehnuteľností či strojov", ale úver poskytne aj na zaplatenie "DPH, colných poplatkov alebo preddavkov".
Firemní klienti, ak nejde o veľký podnik s individuálnym prístupom, sú však limitovaní sumou úveru. HVB Bank ponúka rýchle prevádzkové alebo päťročné investičné financovania maximálne do výšky štyri milióny korún.

Viac úverov, vyššie úroky
Boom firemných úverov potvrdzujú aj štatistky Národnej banky Slovenska. Objem čerpaných úverov neustále rastie. Ku koncu septembra podniky bankám dlhovali 160,6 miliardy korún, takmer o 30 miliárd viac ako na začiatku roka.
V minulosti mali podnikatelia problémy s ručením za úver. Malé firmy pôžičky často nedostali, pretože banky chceli mať krytie v maximálne možnej miere.
Peňažné domy zo svojej prísnosti poľavili a v snahe požičať čo najviac idú do vyššieho rizika. Svedčí o tom rast priemernej úrokovej sadzby. Kým vlani si za úver so splatnosťou presahujúcou jeden rok pýtali od firiem v priemere 3,90 percenta, tento rok v septembri to už bolo 5,92 percenta.

Spokojní podnikatelia
Zdá sa, že drahšie úvery firmám neprekážajú. Tri štvrtiny slovenských podnikateľov v prieskume pre Svetové ekonomické fórum povedali, že získanie úveru sa za uplynulý rok stalo jednoduchším. V medzinárodných porovnaniach fóra sa Slovensko už tretí rok drží v prvej desiatke krajín s najvýraznejším zlepšovaním podmienok na získavanie úverov.
Ostatné krajiny V4 obsadili v minulom roku v dynamike zlepšovania prístupu k úverom až priečky v piatej desiatke v 105-miestnom rebríčku skúmaných krajín, tvrdí Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska.
Alianciou zostavovaný index podnikateľského prostredia vyčíslil, že dotazníková spokojnosť s dostupnosťou finančných zdrojov medzi podnikateľmi vzrástla zo 100 bodov v júli 2001 na 219,1 bodu v druhom štvrťroku 2006.


kliknite na obrázok pre zväčšenie

01 - Modified: 2003-04-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko pod medzinárodným drobnohľadom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:17