StoryEditor

Žltý kov na výslní

07.10.2005, 00:00

Nikto nespochybňuje staré múdrosti a už vôbec nie tú, že soľ je nad zlato. Napriek tomu sa nedá prehliadnuť, že záujem o zlato neustáva a jeho ceny od roku 2001 neustále rastú. Ako to začalo? "Veľa centrálnych bankárov po dvadsiatich rokoch poklesu ceny zlata už nevydržalo s nervami a od roku 1999 sa vo veľkom začalo zbavovať zlatých devízových rezerv. Zo spätného pohľadu je zrejmé, že rozhodnutie štátnych úradníkov predať zlato prišlo v najmenej vhodný čas: predali ho za najnižšiu cenu," konštatuje hlavný analytik pražskej finančnej spoločnosti Colossum Štěpán Pírko. Objavujú sa aj špekulácie, že veľkí investori vycítili dlhodobý rastový potenciál zlata a pomocou svojich kontaktov vyvolali túto predajnú vlnu, aby mohli skúpiť enormné objemy zlata. Centrálne banky sú totiž najväčším majiteľom vyťaženého zlata.
Slabý dolár
Dôvodov, prečo ceny zlata rastú, je však oveľa viac. Najväčšou príčinou rastu cien zlata je slabý americký dolár. Svetová cena zlata sa udáva v dolároch a americká mena sa od roku 2002 oslabila zhruba o 30 percent. "V skutočnosti však cena zlata až tak nerastie. Klesá hodnota doláru k rôznym menám v celom svete. Pre naše ekonomiky je zlato na rovnakej úrovni, nákupcovia a predajcovia však radi vyvolajú paniku v tom zmysle, že zlato je na historicky najvyšších úrovniach a už chystajú zdražovanie zlata v zlatníctvach o desiatky percent pred Vianocami, hoci na to nie je reálny dôvod," hovorí Jiří Mazur zo spoločnosti Ardeus. Doteraz platil vzťah, že ak sa dolár posilňoval, tlačil cenu zlata nižšie, a naopak. "Posledný mesiac sa však výrazne narušila korelácia medzi zlatom a americkým dolárom. Cena zlata rástla aj napriek tomu, že sa zhodnocoval dolár. Ide o doteraz zriedkavý jav," hodnotí situáciu Marcel Haniš zo spoločnosti Fimex. Aj napriek tomu, že sa dolár posilňuje, dopyt po zlate neustáva (najmä v Indii a Číne).
Nižšie výnosy
Podľa analytikov druhým najväčším dôvodom rastu cien zlata je zrejme pokles úrokových sadzieb a výnosov z iných investícií a znovuobjavenie zlata ako investície. "Úrokové sadzby klesli na najnižšie úrovne za niekoľko desaťročí. Výnosy z dlhopisov sú nízke a aj napriek poslednému rastu mnoho svetových akciových trhov stále nedosiahlo ani úrovne z roku 2 000. Medzitým sa cena zlata zvýšila o desiatky percent a investori čoraz viac kupujú zlato, aby rozložili riziko a dosiahli zaujímavý výnos," vysvetľuje Pírko. Dokonca vznikajú špecializované fondy, ktoré sa orientujú iba na zlato.
Funkcia zlata ako ochrany pred infláciou je už tradičná. "Aj keď oficiálne štatistiky infláciu zatiaľ neukazujú, obrovský nárast peňazí a finančných trhov voči reálnym hmatateľným veciam vytvára určité dlhodobé riziko, že v budúcnosti dôjde k výraznému rastu cien tovarov a služieb," predpokladá Pírko. Vzhľadom na to, že zlato nie je možné natlačiť (podobne ako peniaze) a je ho obmedzené množstvo, je žltý kov bezpečným uchovateľom reálneho bohatstva.
Zaujímavá investícia
Výhľad ďalšieho rastu cien robí zlato naďalej zaujímavou investíciou. Ceny by mali tlačiť hore aj ďalšie faktory, ktoré budú zvyšovať dopyt. Napríklad bohatnutie Číny a Indie - tradičných kupcov zlata, rastúca hrozba terorizmu a hľadanie zlata ako istoty medzi investíciami alebo obmedzenie termínovaných predajov producentmi. "Aj keď každý rastový trend je striedaním rastu, stagnácie a poklesu, je veľmi pravdepodobné, že cena zlata sa v priebehu troch až piatich rokov bude pohybovať výrazne vyššie," domnieva sa Pírko.

Čo ovplyvňuje cenu zlata:
- vývoj kurzu amerického dolára
- inflácia
- predaje zlata zo strategických rezerv centrálnych bánk
- stav produkcie zlata
- dopyt v priemysle a šperkárstve
- špekulácie väčších hráčov na trhu
- nárast zásob.

Ako obchodovať, ak cena zlata dlhodobo rastie
Ak sa naplnia predpoklady dlhodobého rastového trendu, je zaujímavejšie špekulovať na rast ceny zlata než na jej pokles. "V každom dlhodobom rastovom trende sa vyskytujú obdobia, keď ceny klesajú a vzhľadom často k veľmi rýchlemu prepadu môžu byť obchody na pokles veľmi zaujímavé. Začínajúcim obchodníkom by som však toto neodporúčal, keďže zachytiť dočasné obdobie poklesu v rastovom trende je pomerne obťažné," radí hlavný analytik Colossea Štěpán Pírko. Takzvané short obchody, alebo obchody na pokles ceny, sa môžu oplatiť skôr pre krátkodobé špekulácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 04:47