StoryEditor

Politické pnutie v Nemecku a vzostup pyrenejského poloostrova (komentár)

10.11.2015, 10:16

Na globálnych finančných trhoch mal byť začiatok tohto týždňa pokojnejšou záležitosťou, ale nie je tomu tak. Môže za to nielen rast úrokových sadzieb v USA, ale aj politika v Európe.

Sadzby majú svoje limity

Začnime dolárovými úrokovými sadzbami, ktoré v piatok od zverejneného excelentného reportu z amerického trhu práce neprestali rásť a tak púšťajú žilou prakticky všetkým trhom. Ak rastú bezrizikové výnosy, tak je pochopiteľne ťažké pre ostatné triedy aktív (snáď s výnimkou bankových titulov), aby performovaly za predpokladu, že nepanuje presvedčenie, že rastový boom, ktorý indikoval októbrový report z amerického trhu práce, sa bude opakovať.

Takéto presvedčenie všeobecne nepanuje, rovnako tak ako neprevláda názor, že nás zasiahne nejaká nečakaná inflačná vlna (hoci inflácia v najbližších mesiacoch naozaj vzrastie). Tým skôr môžeme vsadiť na to, že rast dolárových sadzieb má v tomto roku svoje jasné limity, lebo ani americká ekonomika nemá na to, aby jednoducho ustála rýchle utiahnutie finančných podmienok. Tie sú pritom sprísňované nielen skrze silnejší dolár, ale aj prostredníctvom nižších cien komodít, akcií a v neposlednom rade skrze rastu kreditných marží.

Švajčiarsky frak je v opäť v kurze

A práve rast rastúcej kreditnej marže nám poslúži ako pekný mostík, po ktorom osla prevedieme do Európy resp. eurozóny a jej politických problémov. Tie aktuálne zahŕňajú nielen koaličné nezhody nemeckej kancelárky Merkelovej v súvislosti s utečeneckou krízou, ale hlavne politické pnutie na Pyrenejskom polostrove. Jednak to v Portugalsku vyzerá, že po parlamentných voľbách bude nakoniec postavená čisto ľavicová vláda (a padá tak možnosť pre-reformne ladenej veľkej koalície) a jednak to začína iskriť v Španielsku, kde katalánsky parlament schválil rezolúciu o nezávislosti. Tá bude síce zmetená zo stola ústavným súdom, ale pnutie medzi regionálnou a španielskou vládou sa môže pred celorepublikovými parlamentnými voľbami stupňovať.

A aké aktíva môžu z vyššie uvedenej (nejednoznačnej) konštelácie ťažiť? Samozrejme americký dolár, pričom pre európskeho investora sa pri narastajúcich politických rizikách na periférii eurozóny môže javiť vhodnou voľbou švajčiarsky frank.

Región
Dnes trhy zaujíma najmä zverejnenie októbrovej inflácie v Maďarsku. Tu je vhodné podotknúť, že aj keby inflácia prekvapila negatívne ako včera v ČR, tak priestor pre prípadné znižovanie sadzieb MNB je výrazne obmedzený ich pravdepodobným zvýšením v USA v decembri (toto sa týka do značnej miery aj Poľska). Opatrnejší nálada je zrejmá práve aj na stávkach na ďalší pohyb sadzieb MNB, ktoré sa počas posledných pár dní prakticky zmazali.

Dlhopisy
Podľa správy agentúry Reuters sa zdá, že sa ECB zatiaľ pripravuje v decembri na mierne zníženie depozitnej sadzby. Správa hovorí o tom, že má podporu štyroch členov bankovej rady a na miernom znížení depozitnej sadzby (o 10 bps) sa buduje relatívne dobre konsenzus. Vedľa toho údajne koluje vo vnútri ECB zhruba 20 ďalších návrhov, ako rozšíriť menovú expanziu. Zoznam by mal byť v nasledujúcich týždňoch zoškrtaný. Zhoda na rade z nich sa hľadá len veľmi ťažko. Výnosy išli včera v Nemecku kvôli negatívnemu obratu a holubičej správe z ECB mierne dole.

Nahor naopak mierili výnosy v Španielsku (+4 bps na 10 rokoch) potom, čo katalánsky parlament schválil rezolúciu o nezávislosti. Očakáva sa vyhrotenie situácie s Madridom - ďalším krokom pravdepodobne bude anulovanie rezolúcie zo strany ústavného súdu.

Komodity
Celkovo opatrnejšia nálada na trhoch, ktorá sa prejavila napríklad aj na akciách, včera nepriala cenám komodít. Tie však klesali len mierne - základné kovy v priemere strácali 0,6 percenta a cena ropy Brent klesla o pol percenta.

Čo sa týka cien ropy, tak americká agentúra EIA včera zverejnila výhľad na produkciu bridlicovej ropy v USA na december. Agentúra očakáva pokles produkcie cca o 100 tisíc barelov denne. S ohľadom na obmedzovanie produkcie v krajinách mimo OPEC a na nečakane vysokú spotrebu v určitých krajinách (napr. USA) včera zopakovali svoje optimistické očakávania niektorí členovia OPECu. Zaujímavé informácie z tohto pohľadu určite prinesie mesačný report z globálneho trhu s ropou od EIA.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-11-06 07:20:21 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie -
01 - Modified: 2024-05-10 15:30:00 - Feat.: - Title: Ceny cukru sa prudko otočili. Slovenskí obchodníci hlásia: Z tovaru sa stáva ťahák tejto sezóny 02 - Modified: 2024-05-06 15:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Čísla Ficovým plánom neprajú 03 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako rastúce úrokové sadzby menia vzťah medzi akciami a dlhopismi 04 - Modified: 2024-04-30 16:04:13 - Feat.: - Title: Druhý dôchodkový pilier je opäť v ohrození. Odborníci pre HN pomenovali najreálnejšie kroky Ficovej vlády 05 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 01:25