StoryEditor

Čína vyhlásila výpredaj amerických dlhopisov. Máme sa báť? (komentár)

08.10.2015, 11:15
Číňania sa začínajú zbavovať amerických dlhopisov.

Aj kvôli tomu podľa Wall Street Journal dosiahli výpredaje amerických dlhopisov z bilancií zahraničných centrálnych bánk za uplynulých dvanásť mesiacov svoj rekord (123 miliárd dolárov do začiatku augusta). Majú sa Američania čoho báť?

Fed môže kedykoľvek zasiahnuť

Jednoduchá odpoveď znie nie. Predaje dlhopisov sú zatiaľ vzhľadom na veľkosť trhu s americkými dlhopismi (necelých 13 biliónov dolárov) relatívne malé. Predaje zahraničných centrálnych bánk tak stačili bez problémov prevážiť dopyt ostatných investorov, ktorí sú v dnešnom svete hladní po akomkoľvek bezpečnom výnose.

Aj keby výpredaje Číňanov (a ostatných centrálnych bánk z rozvíjajúcich sa trhov) zosilneli, je potrebné si uvedomiť, že americký verejný dlh je celý denominovaný v amerických dolároch. Inými slovami, ak by sa vo finále Fedu nepáčil nárast dlhých amerických výnosov, môže zakaždým v neobmedzenej miere vstúpiť na trh a americké dlhopisy skupovať.

Zadĺženosť až 200 percent

Navyše Číňania nepredávajú americké dlhopisy, pretože by sa ich báli. Ale skôr preto, že je ich vlastné problémy k výpredajom dotlačili. V uplynulých rokoch čelila Čína veľkému prílevu kapitálu zo zahraničia, a aby zabránili rýchlemu posilňovaniu vlastnej meny, skupovala devízové ​​rezervy. To malo dva základné efekty - devízové ​​rezervy z veľkej časti ukladala do amerických dlhopisov (stala sa postupne najväčším zahraničným vlastníkom) a súčasne nákupom devíz tlačila rýchlo nové peniaze.

To prispelo k rýchlemu rastu čínskych úverov a zadlženosti súkromného sektora - ten sa za posledných šesť rokov skoro štvornásobil a dosahuje okolo 200 percent HDP. V poslednom roku sa koleso otočilo a kapitál z Číny začína odtekať. Ak chce Čína chrániť menu pred oslabením, musí devízové ​​rezervy (a tým pádom aj americké dlhopisy) predávať. V dôsledku toho ale tiež sťahuje z finančného systému peniaze, a hoci nerada, ale zhoršuje ich dostupnosť a tým prispieva k ďalšiemu útlmu ekonomiky ... a horšie hospodárske vyhliadky môžu motivovať k ďalšiemu odlivu kapitálu.

Región - forex
Kým koruna s forintom včera oslabovali, tak zlotý korigoval časť predchádzajúcich strát a mierne posilnil. Zasadnutie poľskej centrálnej banky zrejme časť trhov tipujúcich na ďalšie uvoľnenie menovej politiky sklamalo, čo sa prejavuje jednak na peňažnom trhu (sadzby FRA taktiež korigovali prepad, ktorý nastal v piatok po amerických payrolls), jednak na zloté.
Zo širšieho regiónu je zaujímavé aj posilňovanie ruského rubľa - ten za posledných 5 dní posilnil asi o 4,5 percenta. Zisky rubľa sa však ako tradične odvíja od rastu cien ropy.

Dnešok nie je v regióne úplne bez udalostí, pretože bude zverejnená miera inflácie v Maďarsku a miera nezamestnanosti v ČR (oboje za september). Z pohľadu českých trhov však bude zaujímavejšie zajtra zverejnená miera inflácie.

Dlhopisy
Nemecké dlhopisy vďaka ziskom európskych búrz veľmi ľahko strácali - výnos desaťročného bundu vzrástol o necelý 1 bps. Nemeckým dlhopisom hrala totiž do kariet horšia priemyselná výroba z Nemecka i Španielska. Tá prichádza po zlom výsledku továrenských zákaziek. Na druhej strane ale nedopadla nijak dobre ani aukcia nemeckého desaťročného dlhopisu - z ponúkaných 4 miliárd eur sa upísali iba 3 miliardy. To bolo už tretíkrát v tomto roku, keď sa Nemcom nepodarilo predať v desaťročnej aukcii celý ponúkaný objem.

Dnes bude pre európsky, tak pre americký trh kľúčové sledovať zápis z posledného zasadnutia Fedu. Zásadná otázka? Ako bol Fed v septembri blízko ku skutočnému zvýšeniu sadzieb.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-10-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zvrat v kauze AGW
01 - Modified: 2024-05-06 15:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Čísla Ficovým plánom neprajú 02 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako rastúce úrokové sadzby menia vzťah medzi akciami a dlhopismi 03 - Modified: 2024-04-30 16:04:13 - Feat.: - Title: Druhý dôchodkový pilier je opäť v ohrození. Odborníci pre HN pomenovali najreálnejšie kroky Ficovej vlády 04 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 05 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 23:53