StoryEditor

Neformálne o klíme

19.08.2005, 00:00

O plazivom procese globálneho otepľovania už toho politici nahovorili viac než dosť. V zásade sa delia na skupinu tých, ktorí klimatické zmeny popierajú, a tých, ktorí ich berú vážne. Aspoň navonok, pred voličmi. Tematikou otepľovania sa zaoberali minulý mesiac aj predstavitelia skupiny G8, teda tí najmocnejší z najmocnejších. Výsledné rezolúcie však pôsobia krotko a alibisticky. Dánska ministerka životného prostredia sa preto rozhodla zmeniť formát medzinárodnej environmentálnej konferencie, ktorá sa v stredu začala v Grónsku.

Pani Connie Hedegaardová vychádzala z predpokladu, že veľkolepé megakonferencie za účasti početných sprievodných štábov tlačia hlavných delegátov do postavenia, v ktorom si nemôžu dovoliť ani najmenšie prerieknutie, chybu a omyl. Negatívne správy sú mediálne atraktívne a dá sa k nim prilievať pikantná omáčka. Výsledkom často býva, že hlavní delegáti sa úzkostlivo spoliehajú na tlačových tajomníkov a prefabrikované formulácie z dielne poradcov a konzultantov.

Tak sa stáva, že skutočné názory politikov zostávajú v sterilných aulách kongresových palácov nepoznané a nevypovedané. Dánska ministerka pripravila preto svojim kolegom z USA, Indie, Číny a ďalších 22 krajín netradičné prostredie, ktoré malo podnietiť výmenu nezastieraných osobných názorov. Držiac sa hesla "menej diplomacie a viac úprimnosti", prekvapila pani Hedegaardová svojich rezortných kolegov už samotným pozvaním na účasť. Požiadala ich, aby prišli iba s jedným poradcom či tajomníkom. Zaručila im za to diskrétnosť, takže neučesanú názorovú nahotu médiá neodhaľujú.

Za miesto konania stretnutia vybrala malebný fjord v zálive Disko Bay, ležiacom 250 kilometrov na sever od polárneho kruhu. Grónsko je najväčším ostrovom na svete a samosprávnym územím Dánskeho kráľovstva. O veľkej miere samostatného rozhodovania svedčí skutočnosť, že Kodaň v roku 1985 nebránila Grónsku vystúpiť z Európskeho spoločenstva, dnešnej EÚ. Odľahlá a exotická arktická scenéria dlhých nocí a ľadovcov praskajúcich počas teplého leta umožňuje delegátom presvedčiť sa na vlastné oči o povážlivých následkoch globálneho otepľovania na arktické životné prostredie.

Grónsko zaznamenáva rýchly ústup ľadovej pokrývky. Topiace sa ľadovcové kryhy padajú do pobrežných vôd a odhalený holý skalnatý povrch pôsobí krajne skľučujúco.

Otázkou je, čo môže ministerka Hedegaardová takouto bezprostrednou demonštráciou ekologických premien reálne dosiahnuť. Jej zahraniční kolegovia si urobia hmatateľnejšiu predstavu o sprievodných úkazoch otepľovania. Ale cesta od lepšieho pochopenia k náprave býva kľukatá a miestami zarúbaná. Globálnu ekonomiku čoraz menej ovplyvňujú politici. Medzinárodní investori sa na proces otepľovania nedívajú vždy iba ako na tragédiu. Klimatické zmeny prinášajú nové príležitosti. Aj v Grónsku. Ústup ľadovcov tam otvára možnosť obnoviť poľnohospodárstvo, ktoré pred tisíc rokmi živilo Vikingov. Tí dali Grónsku aj meno Gr˙nland - Zelený ostrov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 05:39