StoryEditor

Ruské rozpočtové riziká

04.10.2005, 00:00
Na budúci rok ruská vláda plánuje zvýšiť výdavky. Chce ich vynaložiť aj vtedy, ak by ceny ropy náhodou klesli. Zvýšenie vládnych výdavkov naleje olej do ohňa domácej spotreby.

Rusko sa kúpe v mori peňazí. Časť prebytočných finančných prostriedkov, ktoré sú výsledkom vysokých cien ropy, prelievajú cez "ropovod" britských futbalových klubov. Niečo sa dostáva aj na obnovenie dôveryhodnosti Ruska ako krajiny splácajúcej pôžičky. Asi 15 miliárd dolárov z vládneho stabilizačného fondu sa použilo na splatenie zahraničného dlhu.
Celá ekonomika Ruska sa podstatne odlišuje od obdobia ruskej finančnej krízy, ktorá vypukla v auguste 1998. Roky poriadku v štátnom rozpočte a veľký ekonomický rast priviedli ekonomiku do stavu, že rozpočet zrejme dosiahne prebytok osem percent hrubého domáceho produktu.
Na budúci rok ruská vláda plánuje zvýšiť výdavky. Chce ich vynaložiť aj vtedy, ak by ceny ropy náhodou klesli. Zvýšenie vládnych výdavkov naleje olej do ohňa domácej spotreby. Súkromný sektor, na rozdiel od vládneho, zväčšuje zadlženie v amerických dolároch. Koncom tohto roku by mal dosiahnuť 80 mld. dolárov. Ak by klesol kurz ruského rubľa, firmy môžu mať problémy so splácaním zahraničného dlhu.
Prebytok finančných prostriedkov znamená aj to, že vláda si môže mädliť ruky a odkladať reformy, ktoré ruská ekonomika potrebuje kvôli dlhodobo udržateľnému rastu. Vážnymi prekážkami pre podnikanie v Rusku zostávajú byrokracia, korupcia a slabý právny systém. Do prezidentských volieb zostávajú dva roky a snaha vlády bojovať proti týmto javom je čoraz menšia. Negatívne javy v ruskej ekonomike nachádzajú odraz v syntetických ukazovateľoch, ktoré spracúvajú rôzne organizácie. V ratingu Svetového ekonomického fóra kleslo Rusko za jeden rok v rebríčku o päť priečok. Odborníci vidia slabé miesta najmä v slabej ochrane súkromného majetku.
Súčasná rozpočtová politika môže mať neskôr podobné dôsledky, ako kríza na finančnom trhu, ktorá bola v Rusku v roku 1998. Vláda zvyšuje výdavky na výplatu finančných prostriedkov občanom. To môže vyvolať zvýšenie inflácie. Inflácia však môže časť výplat pohltiť. Ďalším nebezpečným javom v ruskom štátnom rozpočte je objem štátnych investícií. Čísla hovoria samy za seba. Rast výdavkov ruského štátneho rozpočtu má byť v roku 2006 až 22 percent, čo výrazne prevyšuje rast nominálnej hodnoty hrubého domáceho produktu.
Obavy z vývoja ruskej ekonomiky podnietili analytikov popredných investičných bánk pôsobiacich na ruskom trhu k tomu, aby napísali list predsedovi vlády Michailovi Fradkovovi. Kritizujú súčasnú rozpočtovú politiku a ponúkajú, aby vláda využila ich intelektuálny potenciál. Vedia, prečo to robia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. jún 2024 23:36