Reuters
StoryEditor

Automobilka PSA sa dohodla na kúpe Oplu. Môže vzniknúť európsky šampión

03.03.2017, 19:01
Autor:
ČTKČTK
Týmto spojením vznikne druhá najväčšia automobilová skupina v Európe.

Francúzska automobilka PSA uzavrela dohodu s americkou General Motors o kúpe jej stratovej európskej divízie Opel. Dohoda má byť oficiálne oznámená v pondelok.

Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na dva informované zdroje. Spojením vznikne druhá najväčšia automobilová skupina v Európe.

Správna rada PSA, výrobca vozidiel Peugeot a Citroën, podľa jedného zo zdrojov už dnes dohodu schválila. Hovorca PSA a Oplu sa k správe odmietli vyjadriť.

Už teraz spolupracujú

PSA a GM už teraz spolupracujú pri výrobe niektorých modelov v Európe. Minulý mesiac automobilky potvrdili, že GM rokuje o úplnom predaji Opelu a jeho sesterskej britskej značky Vauxhall PSA, čo vyvolalo všeobecné obavy z možného znižovania počtu pracovných miest.

Manažéri Opelu dnes odložili stretnutie na radnici so zamestnancami na pondelkové ráno s tým, že nemôžu ešte rokovať o detailoch plánovanej akvizície.

Šéf PSA Carlos Tavares minulý týždeň uviedol, že úplné prevzatie Opla ponúka príležitosť na vytvorenie európskeho automobilového šampióna, ktorý by mohol čoskoro predať viac ako päť miliónov vozidiel ročne.

Vlani PSA predala 3,15 milióna vozidiel. PSA tiež podľa zdrojov očakáva zo spojenia úspory až dve miliardy eur (54 miliárd Sk).

Druhá najväčšia automobilka

Spojením PSA s Opelom a jeho sesterskou značkou Vauxhall vznikne skupina sa zhruba 16-percentným podielom na európskom automobilovom trhu, ktorá vystrieda francúzsky Renault na pozíciu druhej najväčšej európskej automobilky za nemeckou skupinou Volkswagen. Tá má na európskom trhu podiel 24 percent.

Opel sa v čase svetovej finančnej krízy dostal do existenčných problémov. GM uvažovala o jeho predaji, nakoniec sa ho ale rozhodla reštrukturalizovať vlastnými silami.

Reštrukturalizácia zahŕňala prepúšťanie zamestnancov aj zatváranie tovární. Opel dúfal, že do vlaňajška sa vymaní zo strát, za minulý rok ale utrpel ďalšiu stratu 257 miliónov dolárov. Firma zvýšila v minulom roku predaj na európskom trhu o zhruba štyri percentá na 1,16 milióna vozidiel, čo bolo maximum od roku 2011.

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 03 - Modified: 2023-11-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Štyri automobilové značky sa spojili, aby odovzdali dôležitú správu o slobode pri príležitosti 17. novembra 04 - Modified: 2023-09-21 17:30:00 - Feat.: - Title: Nová zbraň trnavského Stellantisu už brázdi cesty. Parížu pomôže v boji proti konkurencii v Európe aj Číne 05 - Modified: 2023-04-13 15:02:51 - Feat.: - Title: Zákulisné zmeny v trnavskej automobilke: O prácu prišli stovky ľudí, stratili aj bestseller
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:14