StoryEditor

Česko-slovenský taxi súboj. V Bratislave blokovali pražskú aplikáciu

02.12.2015, 14:54
Autor:
Jan SůraJan Sůra

Neobvyklým problémom čelí pri spúšťaní svojej mobilnej aplikácie pre vyhľadávanie voľných taxíkov po vstupe na trh v Bratislave česká spoločnosť Liftago. Jej priamy konkurent slovenský Hopin sa totiž začal vyhrážať tamojším taxikárom, aby českú aplikáciu nepoužívali, píše iDnes.cz.

Liftago vstúpilo na trh v Bratislave v minulých týždňoch. Rovnako tiež tento rok začala v Prahe pôsobiť slovenská aplikácia Hopin, teraz ide Liftago do domovského mesta svojho konkurenta. Tomu sa to ale zjavne nepáči.

Vodičom, ktorí doteraz v Bratislave používali Hopin, začala slovenská firma vyhrážať, že s nimi zruší zmluvu, pokiaľ si nainštalujú aj Liftago. Do médií sa dostal e-mail, v ktorom Hopin vyzýva vodičov, aby nahlásili kolegov, ktorí používajú aj Liftago.

Podľa Ondreja Krátkeho z českej firmy zahrnul Hopin najprv Liftago falošnými objednávkami, ktorými údajne mala slovenská spoločnosť odhaliť, kto využíva služby konkurencie.

"V Česku, kde je Hopin tiež prítomný, sme len ubezpečili vodičov, že Liftago nebude vyžadovať exkluzivitu, nech sa nestrachujú z odvetných opatrení. Odvetné opatrenia pre nás sú mimo misu, sme platforma na vyťaženie kvalitných vodičov, ktorých si zákazníci môžu vybrať a nemusia používať klasický dispečing. Vodiči sú živnostníci a sú platené zdroje zákaziek by si mali môcť vyberať slobodne ako živnostníci," povedal Krátky.

Hopin na otázky v priebehu dvoch dní nereagoval. V rozhovore pre server MobilMania.sk šéf spoločnosti Martin Baran uznal, že reakcia jeho firmy bola prehnaná a že už nebudú tak striktní v ukončovaní zmlúv.

Bratislava má zhruba dvetisíc licencovaných taxikárov, Liftago odhaduje trh na zhruba pol milióna jázd mesačne taxíkom. "Frekvencia jázd Bratislavčanov je však vyššia, najmä vďaka nižšej dostupnosti MHD," dodal Krátky. Podľa neho sú na trhu desiatky dispečingov a trh je veľmi fragmentovaný, zákazníci v špičke dopytu musia často neúspešne obvolávať niekoľko dispečingov alebo aplikácií.

Hopin má v Bratislave bezkonkurenčne najväčší podiel na trhu, pre firmu je to najdôležitejšia lokalita. Liftago za dva týždne skúšobnej prevádzky nalákalo zhruba stovku vodičov, do konca roka chce počty zdvojnásobiť. V Prahe má firma 500 až 600 vodičov s licenciou, tento rok začali jazdiť aj v Brne a Ostrave. Mesačne sa cez Liftago v Česku odjazdí približne 30 000 jázd.

01 - Modified: 2007-11-26 17:09:14 - Feat.: 0 - Title: Štýlový Aston Martin uvažuje o továrni mimo Británie
01 - Modified: 2023-11-04 09:30:21 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyzval mestá, aby vydali viac licencií na taxíky 02 - Modified: 2023-08-29 09:16:04 - Feat.: - Title: Raj autonómnych automobilov vydržal „až“ deväť dní. Robotaxi zaparkovalo v betóne 03 - Modified: 2023-04-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Sú ich stovky, skúsiť to vie každý. Autá bez vodičov vás však občas nenechajú vystúpiť 04 - Modified: 2023-04-21 16:15:11 - Feat.: - Title: Uber končí v Rusku, Yandex kúpil jeho podiel v spoločnom podniku 05 - Modified: 2022-08-02 14:34:27 - Feat.: - Title: Uber sa v 2. štvrťroku prepadol do straty, tržby sú však nadpriemerné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:43