StoryEditor

Seat je po desiatich rokoch v zisku. Darilo sa viacerým (+prehľad)

29.04.2015, 11:57

Seat zarobil za prvé tri mesiace tohto roka 33 miliónov euro, predaj vozidiel sa zvýšili medziročne o desatinu a tržby o 22 percent. Ešte vlani v prvom štvrťroku firma prerobila 36 miliónov. Firma, ktorú vedie bývalý šéf predaja Škody Auto Jürgen Stackmann, obrat vysvetľuje lepšími predaji, znižovaním nákladov a kurzovými vplyvmi.

Seatu sa podarilo vďaka novým modelom prilákať podstatne viac zákazníkov, ako v minulosti. Najväčší skok v predajoch zaznamenáva predovšetkým Seat Leon, druhým najsilnejším modelom automobilky je Ibiza. Firma vyrába svoj model Toledo v Mladej Boleslavi, ešte tento rok začne aj výroba terénneho vozidla vo východočeských Kvasinách.

Seat zažíval mnoho rokov ťažké časy, nemecký koncern niekoľkokrát vážne zvažoval, že sa automobilky sídliacej v katalánskom Martorellu zbaví. Niekoľko pokusov o obrat skončilo fiaskom, až pod vedením Stackmanna sa firma prvýkrát po rokoch dostala do zisku. Seat napríklad rozšíril paletu modelov, ktorú ponúka.

Nemecká automobilka si výrazne polepšila a plánuje na Slovensku preinvestovať ďalšiu pol miliardu

Nemecká automobilka Volkswagen (VW) zaznamenala v prvom štvrťroku zvýšenie prevádzkového zisku o 17 percent na 3,33 miliárd  eur z 2,86 miliárd eur v rovnakom období vlaňajška.

Rast zisku podporilo najmä znižovanie nákladov a zlepšenie európskeho dopytu po automobiloch. Zisk prekonal prognózy analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktoré boli v priemere na úrovni 3,12 miliárd eur, zároveň je pozitívnou správou po šokujúcom odstúpení predsedu dozornej rady Volkswagenu Ferdinanda Piëcha.

Automobilka VW zároveň potvrdila, že v tomto roku očakáva prevádzkovú maržu na úrovni 5,5 až 6,5 percent po tom, ako v minulom roku dosiahla 6,3 percent. Firma tiež očakáva, že tržby skupiny v roku 2015 prekročia minuloročný rekord 202 miliárd  eur až o štyri percentá, keďže rast dodávok automobilov aj naďalej pokračuje.

Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.

Výrazné zlepšenie výsledkov hlási aj Škoda Auto. Za prvý štvrťrok zarobila 242 miliónov euro, o 30,9 percenta viac, než za rovnaké obdobie pred rokom. Prevádzková marža stúpla zo 6,2 na 7,6 percent.

PSA Peugeot Citroen dosiahol rast a plánuje zvýšiť výrobu v Európe o 10 percent

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroen v prvom kvartáli dosiahla rast tržieb, keďže zvýšenie cien prevážilo nad menším objemom predaja. Tržby PSA za január až marec stúpli o 4,6 percent na 13,7 miliárd eur, uviedol Peugeot v stredu vo vyhlásení. Tržby divízie výroby áut posilnili o 1,7 percenta na 8,95 miliárd eur.

Peugeot, ktorý minulý týždeň ohlásil zvýšenie svojej produkcie v Európe o 10 percent, zároveň zlepšil svoju prognózu rastu automobilového trhu. Kým v predošlej predikcii rátal s jeho zväčšením o 1 percent, teraz predpokladá rast o 4 percenta. Automobilka však zopakovala svoje plány v oblasti obratu v hospodárení, vrátane toho, že do roku 2018 vo svojej automobilovej výrobe dosiahne prevádzkovú maržu 2 percenta.

Hyundai vykázal oslabenie zisku až o 18 percent

Čistý zisk juhokórejskej automobilky Hyundai v prvom štvrťroku oslabil o 1 percento na 1,64 miliárd eur z úrovne 1,65 miliárd eur, na ktorej bol v prvom kvartáli minulého roka. Ide už o piaty kvartálny pokles zisku za sebou. Za dôvod sa považuje to, že Hyundai zvýšil predajné stimuly v USA. Zároveň pritom juhokórejský won posilnil voči menám Ruska, Brazílie a Európy, čo poškodilo zisk firmy v zahraničí.

Hyundai, ktorý je spolu so sesterskou firmou Kia piatym najväčším výrobcom áut na svete, v prvom štvrťroku evidoval oslabenie prevádzkového zisku o 18 percent na sumu 1,36 miliárd eur, pri tržbách takmer 18 miliárd eur. Tržby v medziročnom porovnaní tiež klesli, keďže v prvom kvartáli vlaňajška boli v objeme 18,55 miliárd eur.

01 - Modified: 2007-05-21 13:34:26 - Feat.: 0 - Title: Bundesbank: Nemecko sa stalo lokomotívou ekonomického rastu
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:41