StoryEditor

Ráž navštívil stavbu kontroverznej križovatky. Poliaci dobiehajú sklz, ďalšie veľké obmedzenia prídu už v lete

05.04.2024, 14:39
  • Minister dopravy Jozef Ráž bol skontrolovať kľúčovú stavbu pri Bratislave.
  • Uisťuje, že stavba bude napriek rozšírenému archeologickému prieskumu odovzdaná načas. 
  • Najväčšie obmedzenia pre šoférov majú prísť koncom roka. 
  • Realizácia križovatky dvoch diaľnic napreduje podľa kompetentných dobre a zhotoviteľ dobieha zhruba štvormesačnú časovú stratu v dôsledku archeologického prieskumu. 

Českí kamionisti sa nedávno posťažovali, že D1 pri Brne vyzerá v dôsledku dlhoročných opráv skôr ako parkovisko než ako diaľnica. Svoje o tom vedia aj vodiči, ktorí to majú v špičke namierené do Bratislavy. Autostrády pri veľkých mestách využívajú denne tisícky motoristov a v exponovaných časoch stačí aj menšia kolízia, aby sa jazdný čas predĺžil o desiatky minút, prípadne aj o hodiny. Práve preto sú opravy a stavebné práce na týchto úsekoch citlivou témou. 

Už viac než rok pracuje poľská firma Budimex na výstavbe križovatky D1 a D4 pred Bratislavou. Po prvotných projektových a búracích prácach mohli nedávno pocítiť výstavbu už aj šoféri, ktorí jazdia niekoľko týždňov v zúžených trojpruhoch. Väčšie zmeny v organizácii dopravy však ešte len prídu. Stavbu prišiel v piatok skontrolovať minister dopravy Jozef Ráž, ako aj šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Filip Macháček.

image

Kľúčový diaľničný bod pri Bratislave má sklz pre vykopávky. Prvé výrazné obmedzenia prídu už v marci

Spolu s manažérmi stavebnej firmy uisťovali, že napriek dlhšiemu archeologickému prieskumu držia konečný termín stavby do konca roka 2025. „Veľká noc bola veľkou skúškou a veľmi sme tŕpli, aký budú mať tieto obmedzenia vplyv na priepustnosť D1. Ukázalo sa, že to, že sme trvali na tom, aby boli zachované tri pruhy, bolo správne,“ povedal Ráž s tým, že tri pruhy v oboch smeroch budú zachované počas celej výstavby.

Ďalšia zmena v lete

Samotný brífing prebiehal na jednej z vetiev, kam sa doprava odkloní po tom, čo sa diaľnica D1 úplne uzavrie pre jej dvíhanie. Kým v pôvodných projektoch sa počítalo, že tieto vetvy budú mať len dve, dnes sa počíta, že po uzavretí diaľnice budú mať tri zúžené jazdné pruhy, kde budú autá jazdiť nižšou rýchlosťou. Tá sa bude pravdepodobne kvôli bezpečnosti aj merať úsekovými radarmi. Kedy však k samotnému odklonu na paralelné cesty dôjde?

Podľa kompetentných by zmena mala nastať koncom roka, zatiaľ však presnejší termín odmietli prezradiť. V prípade tohto prvého koncoročného míľnika sa spustí aj prepájacia vetva dvoch diaľnic Jarovce – Trnava a o tri mesiace nato, teda zhruba o rok opačná odbočka Trnava – Jarovce. Okrem toho, že sa ľahká doprava z diaľnice presmeruje na paralelné cesty, nákladná doprava bude musieť rozrýpanú diaľnicu obísť cez obchvat D4. 

image

Stavba na megakrižovatke D1/D4 sa rozbehne aj s obmedzeniami. Pozrite sa, ako vyzerá plán stavebných prác

Macháček však približuje, že ďalšie veľké obmedzenie príde ešte v lete. „Presunieme dopravu na výjazde z Bratislavy v troch pruhoch do protismeru, čiže v jednom jazdnom páse do Bratislavy z Trnavy bude šesť pruhov. Začne sa to v lete, možno v júli,“ priblížil šéf diaľničiarov. Toto obmedzenie sa bude týkať úseku, kde sa diaľnica nebude dvíhať. Ide o časť ďalej od mesta, kde dôjde k rozšíreniu autostrády na osempruh. 

Budimex dobieha straty

V dôsledku rozšíreného archeologického výskumu má prvý míľnik stavby sklz 128 dní. Manažéri však nateraz tvrdia, že sa stavba zrealizuje napriek tomu načas a zhotoviteľ naháňa straty, ktoré vznikli z objektívnych dôvodov....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-02 17:40:00 - Feat.: 1 - Title: Cesta pod Strečnom je nebezpečná a pre padajúce skaly hltá milióny. Odbremení ju až tunel Višňové 02 - Modified: 2024-03-27 15:21:48 - Feat.: 1 - Title: Pre dôležitý úsek padali hlavy u diaľničiarov. Diaľnica na strednom Slovensku už pozná svojho zhotoviteľa 03 - Modified: 2024-03-15 13:36:46 - Feat.: 1 - Title: Posledný kus diaľnice z Bratislavy do Košíc dostal výnimku. No medzi Turanmi a Hubovou sa črtá odškodnenie
01 - Modified: 2024-04-30 07:46:35 - Feat.: - Title: V tomto roku pribudne málo diaľnic, aj tie sú ohrozené. Na severe sú termíny neisté, množia sa problémy 02 - Modified: 2024-04-19 12:29:02 - Feat.: - Title: Višňové chce Ráž otvoriť skôr, bude to však niečo stáť. V hre je spustenie tunela ako jednosmerky 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:11 - Feat.: - Title: Ráž hovorí o aktuálnej situácii pod Strečnom. Črtá sa aj urýchlenie výstavby tunela Višňové 04 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 05 - Modified: 2024-04-24 09:26:34 - Feat.: - Title: Strategických investícií pribudne. Parlament zmenil Rážov zákon, investorom budú aj energetické firmy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 00:03