Prechod pre chodcov. FOTO: TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Deti by sa mali učiť, ako sa na ceste správať. ZMOS navrhuje riešenie, financie brať nechce

05.02.2024, 13:55
Autor:
TASRTASR

Dopravná výchova by nemala byť len teoretickou súčasťou predprimárneho vzdelávania a vzdelávania na základných školách.

Združenie miest a obcí Slovenska chce spolu s Ústredným automotoklubom riešiť bezpečnosť na cestách a znížiť nehodovosť. Riešenie vidia aj v opätovnom budovaní dopravných ihrísk.

Tie by boli súčasťou dopravnej výchovy na školách. Otvárajú preto tému účelovej viazanosti časti finančných zdrojov z povinného zmluvného poistenia, ktorá by slúžila na ich budovanie. Informovali o tom na pondelňajšom brífingu.

"Prichádzame so systémovým riešením, nikomu nechceme uberať z peňazí ani zvyšovať dane. Chceme sa dopracovať k riešeniu, ktoré bude zadefinované z hľadiska finančného krytia, ale aj vecnej realizácie," skonštatoval predseda ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik.

image

Silné samosprávy sú najlepšou poistkou demokracie krajiny, tvrdí Čaputová. Krízy ukázali ich životaschopnosť

Dopravná výchova by nemala byť podľa neho len teoretickou súčasťou predprimárneho vzdelávania a vzdelávania na základných školách. Pretavená by mala byť aj do praxe, a to aj výstavbou chýbajúcich dopravných ihrísk. Samosprávy však v súčasnosti nemajú žiaden nástroj, o ktorý by sa mohli v tomto smere oprieť.

Napriek tomu, že existuje množstvo finančných schém, žiadna nie je podľa Božika každoročne viazaná na takúto cielenú podporu.

Združenie miest a obcí Slovenska a Ústredný automotoklub chcú preto otvoriť rokovania s Ministerstvom vnútra i Ministerstvom financií. Financie navrhujú vyčleniť z balíka peňazí z povinného zmluvného poistenia. Z neho osem percent ide na špeciálny účet rezortu vnútra venovanému prevencii a vzdelávacím a výchovným aktivitám.

image

Potrebujeme, aby vláda našla pol miliardy eur na dofinancovanie samospráv, vyhlásil predseda ZMOS-u

Ročne to predstavuje okolo 20 - 25 miliónov eur. Z nich navrhujú vyčleniť 20 percent na grantovú schému na podporu budovania dopravných ihrísk. Tie by sa najprv budovali v krajských a okresných mestách, následne aj v menších mestách či väčších obciach. Ročne by sa ich dalo podľa odhadov vybudovať niekoľko desiatok.

Ďalšou iniciatívou je zároveň rozšírenie pilotného projektu Bezpečné mesto do ďalších miest a obcí. V súčasnosti funguje len v Bratislave. Jeho cieľom je vtiahnuť spoločnosť, v tomto prípade rodiny, do dopravno-bezpečnostného diania a osvojiť si princípy bezpečnosti na cestách. Súčasťou víkendového podujatia je jazda kritickými miestami v meste, následne jazda zručnosti či jazda šmyku. Nechýbajú ani ukážky poskytnutia prvej pomoci.

"Slovensko je automobilová veľmoc. Investovali sme obrovské investície do stimulácie automobiliek. Tak ako sme svetová automobiloví veľmoc, starajme sa svetovo o zdravie našich detí a v podstate celej populácie," odkazuje prezident ÚAMK Ján Smrečan.

01 - Modified: 2024-01-18 15:28:39 - Feat.: 1 - Title: Združenia miest a obcí Slovenska podpísali zmluvu s TASR o spolupráci 02 - Modified: 2024-01-11 18:30:37 - Feat.: 1 - Title: Silné samosprávy sú najlepšou poistkou demokracie krajiny, tvrdí Čaputová. Krízy ukázali ich životaschopnosť 03 - Modified: 2024-01-11 14:52:30 - Feat.: 1 - Title: Potrebujeme, aby vláda našla pol miliardy eur na dofinancovanie samospráv, vyhlásil predseda ZMOS-u
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 05 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:25