Úrad priemyselného vlastníctva. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Patentový úrad sa inšpiruje v zahraničí. Zavádza plnohodnotnú alternatívu predbežnej prihlášky

04.09.2023, 16:26
Autor:
TASRTASR

V niektorých štátoch, napríklad vo Francúzsku, Spojených štátoch amerických, Austrálii a Portugalsku, môžu prihlasovatelia okrem štandardnej podať aj predbežnú patentovú prihlášku.

Možnosť podať patentovú prihlášku obsahujúcu len minimálne náležitosti nutné na priznanie dňa podania bude plnohodnotnou alternatívou predbežnej patentovej prihlášky, ktorú možno podať niektorým zahraničným patentovým úradom.

V súvislosti so zmenou v doterajšej praxi Úradu priemyselného vlastníctva pri určovaní lehoty na úpravu prihlášky, ktorá neobsahuje všetky predpísané časti, na to upozornila Jana Záchenská z komunikácie s verejnosťou úradu.

Rýchlejšie prihlasovanie

"S cieľom poskytnúť prihlasovateľom na Slovensku rovnaké výhody, aké požívajú prihlasovatelia v štátoch, v ktorých je možné podať aj predbežnú patentovú prihlášku, Úrad priemyselného vlastníctva od 1. septembra 2023 mení svoju prax pri určovaní lehoty na úpravu prihlášky, ktorá neobsahuje všetky predpísané časti tak, aby mal prihlasovateľ takejto prihlášky garantovanú 12-mesačnú lehotu na úpravu podkladov prihlášky bez potreby žiadať, prípadne opakovane žiadať o predĺženie úradom určenej lehoty," priblížila Záchenská.

Pripomenula, že v niektorých štátoch, napríklad vo Francúzsku, Spojených štátoch amerických, Austrálii a Portugalsku, môžu prihlasovatelia okrem štandardnej podať aj predbežnú patentovú prihlášku. Tá zakladá právo prednosti vo vzťahu k vynálezu opísanému v prihláške napriek tomu, že neobsahuje patentové nároky, prípadne ani ďalšie predpísané náležitosti. Do 12 mesiacov od podania však musí byť konvertovaná na štandardnú patentovú prihlášku.

Menej povinných náležitostí

"Podanie predbežnej patentovej prihlášky samej osebe na Slovensku nie je možné. Patentová prihláška však na účely priznania dňa podania nemusí obsahovať všetky predpísané náležitosti ani na Slovensku," vysvetlila Záchenská. Prihláške je totiž priznaný deň podania, ak obsahuje aspoň údaje, z ktorých je zrejmý úmysel prihlasovateľa podať prihlášku, tiež údaje umožňujúce identifikáciu a styk s prihlasovateľom, ako aj časť, ktorá sa javí ako opis.

Prihlasovateľ takejto patentovej prihlášky však doteraz mohol byť a vo väčšine prípadov aj bol vyzvaný na predloženie podkladov prihlášky spracovaných v predpísanej forme a jazyku ešte pred uplynutím 12 mesiacov od jej podania.

Túto prax teraz Úrad priemyselného vlastníctva mení a podanie prihlášky spĺňajúcej len minimálne náležitosti tak bude podľa Záchenskej vo viacerých ohľadoch výhodnejšie ako podanie klasickej predbežnej patentovej prihlášky.

"Napríklad, prihlasovateľ nebude musieť podávať konvertovanú prihlášku, 12-mesačná lehota určená úradom na predloženie kompletne spracovaných podkladov prihlášky bude môcť byť na základe žiadosti prihlasovateľa predĺžená a v prípade jej zmeškania prihlasovateľ bude môcť využiť inštitút pokračovania v konaní a inštitút uvedenia do predošlého stavu," doplnila.

01 - Modified: 2023-04-03 12:09:18 - Feat.: 0 - Title: Pomôže slovenský patent vyriešiť energetickú krízu? 02 - Modified: 2023-02-02 08:24:02 - Feat.: 1 - Title: Poslanci začínajú štvrtkové rokovanie návrhmi podpredsedu vlády Holého
01 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Tento kvíz domotá aj cestovateľa. Rozoznáte len na základe fotografie, či sa miesto nachádza na Slovensku alebo v zahraničí? 02 - Modified: 2024-03-11 14:04:13 - Feat.: - Title: Počet ľudí zo zahraničia v orgánoch slovenských firiem dlhodobo rastie, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-03-07 12:28:56 - Feat.: - Title: Celosvetový počet patentových žiadostí vlani prvýkrát za 14 rokov klesol 04 - Modified: 2024-03-04 10:00:00 - Feat.: - Title: Zarábate v krajinách Európskej únie? Takéto platia daňové pravidlá 05 - Modified: 2024-02-03 10:41:00 - Feat.: - Title: Pribúda cestovateľov, ktorým sa podarilo navštíviť všetky krajiny sveta. Je to čoraz jednoduchšie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 08:30