Keď sa slovenský spotrebiteľ vybral na nákup bravčového karé s kosťou pred rokom, kilogram hodil do košíka za 4,63 eura. Prešlo dvanásť mesiacov a za rovnaké množstvo zaplatí o tretinu viac – v novembri ho karé vyšlo viac ako šesť eur.
Napriek tomu si aktuálne, keď infláciu ťahajú do výšin rastúce ceny potravín, polepšil. Tá sa naposledy vyšplhala k 15,4 percenta, pričom pri potravinách predstavovala skoro 28 percent.
Koncom roka však produkty z ošípaných zaznamenali medzimesačný pokles. Potvrdilo sa to až pri štyroch z piatich Štatistickým úradom sledovaných bravčových výrobkoch. Jedinou výnimkou bolo pliecko bez kosti, ktoré poskočilo o 14 centov.
Zatiaľ čo v októbri stál „balíček“ piatich kilogramov rôznych bravčových výrobkov 28,70 eura, v novembri sme platili o 19 centov menej. To, ako táto anomália vznikla, nechápu ani producenti. „Pokles nemá logiku. Vysoké výrobné náklady sú pre chovateľov problémom aj naďalej,“ odpovedá výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov Peter Polák na otázku HN, čím si nižšie ceny vysvetľuje.
Zostáva vám 67% na dočítanie.