Linka 7 hydrogenačnej rafinácie palív v rafinérii akciovej spoločnosti Slovnaft v Bratislave 23. augusta 2018. FOTO: TASR/Michal Svítok 
StoryEditor

Slovnaft investuje do rozšírení výroby polypropylénu desiatky miliónov. Zvýši tak kapacitu a zníži objem vypúšťaných emisií

01.06.2022, 14:49
Autor:
TASRTASR

Zväčší sa aj skladovacia a logistická infraštruktúra.

Rafinérska spoločnosť Slovnaft patriaca do skupiny MOL investuje 63 miliónov eur do rozšírenia a modernizácie výroby polypropylénu. Investícia, ktorá je tretia najväčšia za ostatných 15 rokov, zvýši výrobnú kapacitu, zníži objem vypúšťaných emisií, zlepší bezpečnosť a prinesie väčšiu atraktivitu pre zákazníkov, informovala o tom v stredu firma.

"Jedným z cieľov našej aktualizovanej stratégie 2030+ je zníženie produkcie fosílnych palív a posilnenie výroby základných plastov," uviedol viceprezident pre Downstream skupiny MOL Gabriel Szabó. Investícia zvýši produkciu polypropylénu v bratislavskej rafinérii o 33-tisíc ton na 300-tisíc ton ročne. Investíciu bude realizovať spoločnosť Linde Engineering, ktorá pred takmer 20 rokmi výrobnú jednotku polypropylénu PP3 postavila.

image

Sporné európske embargo tvrdo poškodí Slovensko. Sulík pre HN: Viac sa vybaviť nedalo

Zvýšenie kapacity sa sústredí na posilnenie podielu najžiadanejších druhov polypropylénu, ktorý dnes Slovnaft vyrába v približne 20 špecifikáciách. Zväčší sa aj skladovacia a logistická infraštruktúra. K súčasným 45 skladovacím silám pribudne ďalších 16. Úpravou technológie sa zníži objem vypúšťaných emisií a moderným zabezpečením logistickej infraštruktúry sa zvýši bezpečnosť pracovníkov.

Projekt sa začne v lete 2022 prípravou projektovej dokumentácie a vybavovaním povolení. Samotná výstavba a rekonštrukčné práce odštartujú v lete 2023 a ich ukončenie je naplánované na október 2024. Predprípravná fáza sa pritom začala ešte v roku 2015 analýzami trhu a štúdiami realizovateľnosti.

Polypropylén sa v Slovnafte vyrába vo forme granulátu farby mliečneho skla. Využíva sa v potravinárskom, textilnom či nábytkárskom priemysle, pri výrobe laboratórneho zariadenia, netkaných textílií, nádob na potraviny, na kozmetiku, toaletné potreby, ale napríklad aj pri výrobe hračiek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 09:02