Amazon
StoryEditor

Kuriéri pre Amazon priznali, že potrebu vykonávajú priamo v dodávke

13.11.2016, 20:59
Autor:
fkafka
Doručovatelia internetového obchodu Amazon v Británii slúžia neúmerné nadčasy a ich odmena je pod hranicu minimálnej mzdy.

Agentúrni zamestnanci spoločností, ktoré pre Amazon doručovacie služby realizujú, reportérovi BBC, ktorý si prácu doručovateľa v jednej z týchto firiem v tajnosti sám vyskúšal, povedali, že sa od nich očakáva, že denne doručia cez dve stovky balíčkov.

Aby vyhoveli vysokým časovým nárokom, niektorí vodiči priznali, že musia vykonávať svoju potrebu priamo v dodávke. Bývalý doručovateľ Charlie Chikaviro zase priznal, že často museli prekračovať rýchlosť, aby splnili normu. "Mal som pár nehôd, ale nič vážne," citoval ho denník The Independent.

Aj keď si vodiči nevezmú počas pracovného dňa žiadnu pauzu, musia pracovať aj vyše 11 hodín denne. To pritom výrazne presahuje zákonný limit Európskej únie, týkajúci sa vodičských zamestnaní. Vodiči si tiež sťažujú, že musia byť k dispozícii šesť dní v týždni.

Dostávajú menej ako minimálnu mzdu

Podľa doručovateľov je ich mzda pod hodnotou tej minimálnej, pretože musia pracovať tak dlho, kým nedoručia všetky balíčky, ktoré im ten deň boli pridelené. Navyše podľa nich systém prideľovania nepočíta s niektorými zdržaniami, ako sú napríklad dopravné zápchy.

Výnimkou nie je ani to, keď vodič pri prepočte na odpracované hodiny zarobí približne tri libry (asi 3,5 eura). Minimálna hrubá mzda je pritom vo Veľkej Británii 7,2 libry teda asi 8,4 eura (platí pre zamestnancov starších ako 25 rokov).

Amazon doručovateľov najíma nepriamo ako agentúrnych zamestnancov a tí sú braní ako samostatne zárobkové osoby; nevzťahuje sa tak na ne právo na minimálnu mzdu alebo platená dovolenka či práceneschopnosť.

Legálne podmienky a spravodlivé odmeňovanie

Amazon vo vyhlásení uviedol, že sa veľmi stará o to, aby doručovatelia pracovali v bezpečných a legálnych podmienkach a boli spravodlivo odmeňovaní.

"Ako nezávislí dodávatelia môžu vodiči pracovať svojím vlastným tempom, brať si pauzy podľa vlastného uváženia a voliť si trasu podľa seba," uviedol Amazon.

AHC, jedna z firiem, ktorá pre Amazon balíky doručuje a do ktorej sa reportér BBC nechal najať, zase uviedla, že išlo o "výnimočné prípady, ktoré už pominuli". "Odvtedy sme urobili niekoľko krokov k zlepšeniu pracovných procesov," uviedla firma vo vyjadrení.

01 - Modified: 2024-05-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Manželia celé dni pátrali po svojej stratenej mačke. Neskôr zistili, že ju omylom zabalili do krabice poslali do Amazonu 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-03-27 14:12:07 - Feat.: - Title: Obchodný gigant Amazon prehral v Európskej únii súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame 05 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 01:39