StoryEditor

Železnice chcú ušetriť na spešninách

03.06.2003, 00:00

Železničná spoločnosť znižuje od ôsmeho júna počet železničných staníc, na ktorých je možné podať spešninu zo súčasných vyše dvesto na 79. Opatrenie vyplýva zo snahy železníc o racionalizáciu a zefektívnenie prepravy spešnín.
Minimalizáciou nákladov spojených so spešninami plánuje spoločnosť ušetriť do konca tohto kalendárneho roka 130 miliónov korún, pričom celková ročná strata predstavovala 320 miliónov korún.
Príčinou nadmernej stratovosti sú najmä vysoké náklady na použitie dopravnej cesty, mzdové náklady a náklady na používanie vozňov. Súčasťou tejto zmeny je tiež zníženie počtu zamestnancov Železničnej spoločnosti. Zo 602 pracovníkov, ktorí pracovali na spešninách, ich po redukcii zostane pracovať v spomenutej oblasti 245, ďalším 204 zamestnancom bude ponúknutá iná pracovná činnosť v prevádzke a prepustených z dôvodu nadbytočnosti bude 153 zamestnancov.
V prvej etape optimalizácie prepravy spešnín sa chce spoločnosť zamerať na jednorazové zníženie nákladov a v ďalšom období chce vytvoriť predpoklady na rozvoj prepravy spešnín. Zoznam železničných staníc, kde možno podať spešninu, bol zverejnený na výveskách v príslušných železničných staniciach a na webovej stránke Železničnej spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 23:45