StoryEditor

Dlh Indie bude vymáhať firma prepojená s podozrivou osobou

03.07.2003, 00:00

Vláda včera poverila deblokáciami pohľadávky Slovenska voči Indii českú firmu, za ktorou podľa Slovenskej informačnej služby stojí riziková osoba. Ide o Imricha F., ktorý je prepojený na pražskú sprostredkovateľskú spoločnosť DT International Consulting. Imrich F. bol podľa správy o činnosti SIS za rok 2002 jeden z hlavných aktérov prípadu Indiagate. Kauza Indiagate predstavovala podozrivé deblokácie v Indii, ktoré sa zrealizovali pred 10 rokmi počas prvej vlády Vladimíra Mečiara. SIS v správe upozornila aj na riziká spojené s minuloročnými deblokáciami voči Rusku. Tie totiž sprostredkovala česká FID Group, v ktorej pôsobí Imrich F. ako člen dozornej rady.
Minister financií Ivan Mikloš dnes upozornil, že o zisteniach SIS bol informovaný až po zrealizovaní minuloročných deblokácií voči Rusku. "Tú informáciu som predtým nemal," zdôraznil Mikloš. V prípade vymáhania pohľadávok voči Indii považuje minister spoločnosť DT International za dôveryhodnú. "Existujú zásady schvaľovania postupu deblokácií ešte z roku 1999. Postup podľa týchto pravidiel považujem za transparentný. Isté riziko však môže vždy existovať," konštatoval Mikloš.
Podľa poradcu ministra financií Petra Papánka, spoločnosť predmetom správy SIS nebola. Zrealizovala už vyrovnanie pohľadávok voči Indii v roku 2000 v objeme asi 33 miliónov indických rupií, v roku 2001 v objeme 16,2 milióna rupií a vlani v objeme približne 14,9 milióna rupií. Deblokácie prebiehali vývozom tovaru z Indickej republiky. "Celá deblokácia je chránená. Ako záruky za úhradu inkasa pohľadávky slúži predplatba v amerických dolárov prostredníctvom NBS a následná realizácia platby rovnako v dolároch. Až po uhradení dostane spoločnosť mandát na realizáciu vyrovnania pohľadávok," povedal Papánek. Žiadna iná spoločnosť podľa neho ministerstvu nepredložila žiadosť o vykonanie finančnej operácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. máj 2024 10:40