StoryEditor

Zákaz sťahovania láka Američanov

21.05.2014, 23:58
Technológie. Budúcnosťou na poli filmového a hudobného priemyslu sú streamovacie služby. Práve s nimi prichádza do Európy aj služba Netflix.

Éra nelegálneho sťahovania filmov a hudby sa končí. Jej miesto majú zaplniť internetové televízie a videopožičovne. Po tom, čo Európsky súdny dvor v apríli tohto roka označil sťahovanie nelegálneho obsahu z internetových úložísk za protiprávne, situáciu na starom kontinente využívajú streamovacie služby z Ameriky. Jednou z nich je americká spoločnosť Netflix, ktorá aktuálne rozširuje svoju značku do šiestich európskych krajín. Analytici poukazujú na to, že podobné služby čaká budúcnosť. „Musí to byť však za primeranú cenu. Ak ľudia zistia, že sa to takto dá a ide to technicky jednoducho a relatívne ľahko, kúpia si to, dokonca aj Slováci,“ hodnotí situáciu na trhu Ondrej Macko, šéfredaktor časopisu PC Revue.

Expanzia do Európy

Online videopožičovňa Netflix má 48 miliónov zákazníkov, pričom väčšina z nich pochádza z Ameriky. Od roku 2012, keď odštartovala svoj biznis vo Veľkej Británii, v Škandinávii či Holandsku, pridáva do svojej mapky ďalšie európske krajiny. Aktuálne do konca tohto roka budú môcť využívať ich služby už aj používatelia z Nemecka, Francúzska, Rakúska, Švajčiarska, Belgicka a Luxemburska. „Zaznamenali sme obrovský úspech v Holandsku, kde sme spustili naše služby pred šiestimi mesiacmi, a práve to nás povzbudilo v tom, že sme schopní vytvoriť ten správny programovací rámec v každom štáte,“ vyhlásil generálny riaditeľ Reed Hasting.

Lákadlom sú najnovšie filmy

„Európa je pre Netflix určite lákadlom. Ak Netflix aj v Európe udrží také nízke ceny ako doma v Štátoch, má určite šancu na úspech,“ tvrdí Miroslav Blahušiak, analytik z Capital Markets. Mesačné predplatné sa totiž v Amerike drží na cene deviatich dolárov (v prepočte asi 6,5 eura), pričom ponúkajú najnovšie filmy a seriály, ktoré sa ešte nevysielali v televízii. Medzi ne patria aj seriály ako napríklad Dexter a Walking Dead či House of Card, ktorý aj sama produkuje a do jeho hlavnej úlohy obsadila herca Kevina Spaceyho.

 

Úspešný rok

Americkej spoločnosti sa darí aj na burze. „V minulom roku rástli akcie spoločnosti o neuveriteľných 300 percent,“ hovorí Blahušiak. Dodáva, že rovnako išli hore aj tržby, ako aj zisk na akciu, a to každým kvartálnym zverejnením. Len za posledný štvrťrok mala pritom spoločnosť čistý zisk 53 miliónov dolárov. Na Slovensku služba Netflix nie je dostupná, prihlásiť sa na ňu môžu totiž iba počítače s internetovou adresou konkrétnej krajiny, kde sa používa. Na našom trhu však existujú podobné online videoslužby, vďaka ktorým si diváci môžu pozrieť filmy či seriály bez toho, aby boli odkázaní na televíziu. Najznámejšie sú Topfun a Voyo, ktoré sú tiež spoplatnené.

01 - Modified: 2006-05-28 12:28:52 - Feat.: 0 - Title: Jan Koller už je v pořádku a trénuje naplno
01 - Modified: 2024-04-28 08:00:00 - Feat.: - Title: Dokument od Netflixu čelí kritike. Tvorcovia mali použiť materiál vygenerovaný umelou inteligenciou, obviňujú ich z manipulácie 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 03 - Modified: 2024-04-26 12:53:58 - Feat.: - Title: Od Amazonu po Netflix. Veľký test desiatich streamovacích služieb odhalil veľké rozdiely 04 - Modified: 2024-04-19 15:53:11 - Feat.: - Title: Netflix získal milióny nových účtov a zarobil miliardy. Biznis mu dvihlo aj odhaľovanie podvodníkov 05 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 23:33