StoryEditor

Slovensko vyrobí diely pre Bentley

26.10.2014, 23:00

Začiatkom minulého roka sme boli favoriti na výrobu prvého luxusného SUV od Bentley. No ešte v tom istom roku sa nemecký gigant Volkswagen, do ktorého portfólia sa anglická automobilka radí, rozhodol, že výrobu vozidla predsa len ponechá v Crewe – rodnom meste britskej značky. Dnes je to nakoniec tak, že hoci sa u nás celé Bentley vyrábať naozaj nebude, Volkswagen Slovakia bude produkovať karosérie do tohto exkluzívneho auta. „V Bratislave budujeme práve výrobu novej generácie terénnych vozidiel. Budú sa tam vyrábať Audi Q7, Porsche Cayenne, Volkswagen Touareg, Bentley a možno aj ďalšie varianty,“ povedal v rozhovore pre Der Spiegel Martin Winterkorn, šéf skupiny Volkswagen.

Podľa Jiřího Šimaru, analytika spoločnosti Cyrrus, celý koncern Volkswagen ostro tlačí na zníženie výrobných nákladov:„Rozhodnutie o produkcii karosérií Bentley v Bratislave, kde sa už vyrábajú karosérie pre ostatné SUV patriace Volkswagenu či jeho značkám, je v súlade s touto ich stratégiou.“

Miesta u dodávateľov nevzniknú

Mimochodom, karosérie pre Bentley sa budú vyrábať v novej zvarovni, ktorú Volkswagen od roku 2012 buduje v Bratislave. Investoval do nej 600 miliónov eur a vytvorí 500 nových pracovných miest.

Podľa ekonomického analytika Tatra banky Borisa Fojtíka zásluhu na tom, že sme sa stali subdodávateľom pre Bentley, má aj moderná lisovňa. Tú Nemci uviedli prednedávnom do prevádzky. „Vzhľadom na to, že ide iba o výrobu karosérie, nepredpokladám výrazný rast pracovných miest u dodávateľov,“ doplnil Fojtík.

Pre Volkswagen Slovakia je fakt, že Slováci získali karosérie od Bentley, rozhodne plus. A znamená to tiež, že vo výrobnej štruktúre Volkswagenu hráme čoraz dôležitejšiu úlohu.

Klenot automobilizmu

Bratislava vyrábala len karosérie dlho aj pre Porsche. Táto automobilka, ktorá tiež patrí do portfólia Volkswagenu, sa však rozhodla v tomto roku urobiť nezvyčajný krok.

Volkswagenu Slovakia odklepla výrobu celého auta. Tá sa má spustiť v roku 2017. Podľa Fojtíka a Šimaru je však takýto scenár v prípade Bentley málo pravdepodobný. Stojí za tým fakt, že Briti sú háklivejší na udržanie výroby ako Nemci a okrem toho Bentley sa považuje za klenot anglického automobilizmu.

Informáciu o veľkej zákazke pre Volkswagen Slovakia priniesli s odvolaním sa na nemecký magazín viaceré slovenské médiá. Pre HN ju potvrdili aj hovorca bratislavského závodu Vladimír Machalík, ako aj Matthew Reed z komunikačného oddelenia Bentley. „Na výrobe tohto SUV sa bude podieľať veľa subdodávateľov, čo je bežné v automobilovom priemysle. Bratislava nám bude dodávať surové karosérie, ktoré sa budú zostavovať a farbiť v Crewe,“ vyhlásil Reed s tým, že ich SUV project pokračuje presne podľa plánu a do predaja by sa malo dostať v roku 2016.

01 - Modified: 2006-11-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Holandské moslimky protestovali
01 - Modified: 2024-01-19 10:38:20 - Feat.: - Title: Záujem o luxusné autá sa znížil. Bentley vykázal za minulý rok pokles predaja o 11 percent 02 - Modified: 2023-01-25 05:41:19 - Feat.: - Title: Kočnerovo Bentley sa malo predávať. Štát chcel splatiť časť dlhov odsúdeného, dražba napokon neprebehla 03 - Modified: 2022-05-09 20:00:00 - Feat.: - Title: Remeslo má zlaté dno. 500 eur pre budúcich murárov prebudilo mladých ľudí 04 - Modified: 2022-04-28 05:27:12 - Feat.: - Title: Cenový uragán roztočili energie. Priemysel drasticky zdražuje 05 - Modified: 2022-04-26 13:58:10 - Feat.: - Title: Absurdné riešenie čipovej krízy. Firmy údajne dolujú polovodiče z práčok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:31