StoryEditor

Opozícia protestuje proti Bernátkovým výrokom

14.01.2008, 23:00
Autor:
TASRTASR

Poslankyňa Národnej rady SR za SDKÚ-DS Iveta Radičová požaduje predloženie analýzy, na základe ktorej generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ivan Bernátek konštatoval nevýhodnosť 2. piliera pre milión sporiteľov. Jeho výrok považuje za nepravdivý, neakceptovateľný a bezprecedentný. "Verejne ho vyzývam a žiadam, aby okamžite verejnosti predložil analýzy, na základe ktorých si dovolil zneistiť jeden milión občanov. Verejnosť má právo vedieť, na základe akých podkladov prišiel k takýmto záverom, či to stavia na osobných odhadoch, alebo na serióznych analýzach. Ak taký materiál neexistuje, vyzývam ho, aby sme si verejne porovnali výstupy a výpočty," konštatovala exministerka práce Radičová. Práve generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne by mal byť podľa Radičovej vecným a odborným garantom systému dôchodkového zabezpečenia. "Generálny riaditeľ by nemal stavať druhý pilier do konkurencie s prvým pilierom, pretože sú to spojené nádoby a cieľom systému je garantovať dôstojné dôchodky súčasným i budúcim dôchodcom," doplnila.
Sárközyová: Hračka v rukách politikov
Strana Maďarskej koalície považuje Bernátkove výroky dokonca za vedomé šírenie poplašnej správy. "Od riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie, ktorá spravuje zdroje vo výške niekoľko desiatok miliárd korún, by som očakávala zodpovednejší a odbornejší prístup, a keď už niečo také vážne vysloví, mal by to mať podložené serióznymi číslami," povedala podpredsedníčka SMK pre sociálne veci Klára Sárközyová. Rovnako ako Radičová chce vedieť, z akých analýz Bernátek vychádzal. "Zdá sa mi, že šéf Sociálnej poisťovne je len poslušným úradníkom a hračkou v rukách niektorých politikov štátostrany SMER s ich jasným poverením: za každú cenu, aj za pomoci falošných správ a dezinformácií, destabilizovať a oslabiť 2. dôchodkový pilier, a tým aj výšku budúcich dôchodkov státisícov ľudí. To bude skutočnou traumou," konštatovala.
Chýbajúca analýza
Podľa splnomocnenca Občianskeho združenie Sporiteľ Ľudovíta Kaníka ani Sociálna poisťovňa, ani ministerstvá práce a financií nezverejnili doteraz žiadne analýzy či štúdie, o ktorých výsledky by sa mohol oprieť Bernátek pri svojich výrokoch. Vo svojej reakcii uvádza, že každý z viac ako 1,5 milióna sporiteľov vidí na svojom dôchodkovom účte nasporenú sumu, úspory sú dedičné, a to bez ohľadu na to, aký príjem má daný sporiteľ. Dôležitý je v prvom rade čas sporenia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 05:24