StoryEditor

Mesto nemeria ľudí rovnakým metrom

05.10.2007, 00:00

Slovenská metropola už niekoľko rokov ponúka obyvateľom sídlisk možnosť odkúpiť si pozemky pod bývalými družstevnými domami do osobného vlastníctva. Suma je výhodná, zákonom stanovená na päť korún za štvorcový meter. Táto cena však platí len pre prvonadobúdateľov. Tí, ktorí byt od pôvodného majiteľa kúpili, zdedili alebo sa len jednoducho zmenili pomery medzi vlastníkmi, napríklad rozvodom, zaplatia za štvorcový meter tristonásobok -- 1 500 korún.
Dve ceny
Povinnosť ponúknuť mestské pozemky pod domami majiteľom bytov vyplýva zo zákona, v hlavnom meste sa predávajú od roku 2004. Ten však hovorí o maximálnej cene päť korún len pre tých, ktorí odkúpili byt od družstva. Pre všetkých ostatných zákon stanovuje omnoho vyššie maximum. Bratislava ho využíva naplno. "Tisícpäťsto korún je najnižšia cena, ktorú môže mesto dať," argumentuje hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová s tým, že na päťkorunovej cene mesto kvôli administratíve prerába a trhová cena pozemkov je v každom prípade vyššia ako spomínaného pol druha tisíca.
Vyššie poplatky sa často dotýkajú aj pôvodných obyvateľov bytov. "Byt bol písaný na manžela. Po rozvode som tu zostala bývať len ja s tromi deťmi. Miesto sumy do sto korún, ktorú platia susedia, mňa by to vyšlo takmer na dvadsaťtisíc," hovorí Hana Kušnierová z Petržalky.
Zľavy neudeľujú
Podľa Chudinovej slov sa o možnosť zľavy napríklad kvôli nízkym príjmom zaujíma množstvo ľudí, odpoveď však pre nich je negatívna. Nejde totiž o povinnosť, ale právo odkúpiť si byty. Podľa hovorkyne mesto nie je predajom veľmi nadšené, pretože týmto spôsobom sa rozdrobujú parcely. O niekoľko desiatok rokov, keď sa bude uvažovať o novej výstavbe, bude majetkové vyrovnanie na parcelách ešte viac rozdrobených dedením ťažšie.
Obe ceny sú maximálnymi cenami, ktoré podľa zákona o vlastníctve bytov môžu samosprávy pýtať. Zákon však nehovorí o tom, že by sa nemohli obe sadzby ustáliť na tej nižšej.
Byty sa predávajú aj v iných mestách na Slovensku. "Mesto Košice predáva pozemky pod budovami podľa cien uvedených v zákone. Žiadne 'svoje' ceny nemá," potvrdila hovorkyňa miestneho magistrátu Jana Geročová. Či aj tu účtujú dve ceny, na magistráte potvrdiť nevedeli. Zodpovedná pracovníčka bola u lekára.
Tisícové poplatky
Ani prvonadobúdatelia nedostanú pozemky len za pár desiatok korún. K sume si totiž musia pripočítať dvetisíc korún za prepis v katastri. "Pozemok môžeme odkúpiť za 60 korún. Poplatok katastru je tak v tridsaťnásobku ceny bytu," hovorí Július Farkas z tej istej brány.
Podľa prednostky Katastrálneho úradu v Bratislave Blanky Slaninovej je jediná možnosť, ako sa vyhnúť tomuto poplatku, dohoda medzi majiteľmi bytov a spoločnosťou, ktorá zmluvy pre mesto uzatvára, aby boli zaradení spoločne na jednu zmluvu. Podľa zákona totiž dvetisíckorunový kolok treba platiť za každý jeden právny úkon. "V prípade, že na jednu parcelu pripadá napríklad sto vlastníkov, si však takúto dohodu neviem veľmi dobre predstaviť," hovorí Slaninová. Podľa informácií z firmy, ktorá prevod pozemkov pre hlavné mesto zabezpečuje, však bratislavský magistrát takéto spájanie zmlúv neumožňuje.
Farkas podľa vlastných slov plánuje pozemok odkúpiť preto, aby nakoniec celú sumu aj tak nepreplatil na nájomnom. To zatiaľ zákon neumožňuje. "O niečom takom mesto zatiaľ neuvažuje," rezolútne odmietla úvahy o zavedení nájomného za mestské pozemky Chudinová. Ako však pripustila, nedá sa vylúčiť, že sa situácia o desať či dvadsať rokov zmení.

Odpredaj pozemkov pod bytmi
-- týka sa bývalých družstevných bytoviek
-- pre prvonadobúdateľov suma neprevýši päť korún za m2
-- všetci ostatní zaplatia viac, podľa mesta až 1 500 korún za m2
-- k tomu si treba prirátať dvetisíc korún za kataster
-- vecné bremeno chráni obyvateľov pred nájomným. Ak nezmenia zákon

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 21:03