idnes.tv
StoryEditor

"Dúfame, že skrachujete." Stavbu okruhu v Brne blokuje slovenská firma s obratom 400 eur

26.02.2020, 16:21
Firma sa do tendra vôbec nehlásila.

Stavbu veľkého okruhu v Brne na Žabovřeskej výrazne zdrží slovenská firma Deštrukprojekt. S najväčšou dopravnou stavbou v meste však pritom nemá nič spoločné. Do tendra sa totiž vôbec nehlásila.

Ešte vlani v lete sa Ředitelství silníc a dálnic (ŘSD) spolu s vedením mesta pripravovali, ako skrátia stavbu Veľkého mestského okruhu o viac ako poldruha roka.

Vďaka súdom "sa zbavili" spolku Voda z Tetčic, ktorý stavbu blokoval, a naštartovali všetko, aby mohla prebiehať v dvoch etapách súčasne. Teraz sa však zdá, že plán začať stavať v apríli mizne v diaľke.

Protimonopolný úrad vyhovel sťažnosti slovenskej firmy Deštrukprojekt a súťaž, v ktorej sa hľadala stavebná firma, zrušil. V praxi to znamená, že stavba dopravnej tepny v západnej časti Brna sa odkladá a môže sa pretiahnuť o celé mesiace.

Hovorca protimonopolného úradu Martin Švanda rozhodnutie zdôvodnil tým, že ŘSD a Brno mali nadbytočné požiadavky.

"Od záujemcov vedľa živnostenského oprávnenia na vykonávanie stavieb požadovali aj živnostenské oprávnenie pre predmet činnosti montáž, opravy, revízie a skúšky elektrických zariadení, čo už bolo nadbytočné a neprimerane obmedzilo súťaž o zákazku," uviedol.

Paradoxom je, že podnet na zastavenie výberového konania podala slovenská firma Deštrukprojekt, ktorá s projektom nemá nič spoločné. O zákazku sa neuchádzali a neprihlásila sa ani do výberového konania na prvú etapu. "Firmu sme si preverili a podľa zákona mala na sťažnosť právo," poznamenal Švanda.

Podľa Európskej databanky sa Deštrukprojekt zaoberá výkopovými prácami a pohostinstvom. Jej konateľom je Július Lapdavský. Toto meno nie je neznáme fanúšikom automobilovej rally.

Syn Lapdavského figuroval v roku 2009 pri tragickej nehode, kedy pri Valašskej rallye v Štramberku s bratom vyletel z dráhy a vošiel do divákov. O život vtedy prišli dvaja chlapci a otec jedného z nich.

Stopy firmy vedú do hotela

Firmu je zložité dohľadať. Telefónne číslo je nefunkčné a ďalšie informácie vedú k Hotelu Hunter z Revúcej.

MF DNES hotel kontaktovala a ozval sa muž, ktorý sa po čase predstavil ako Július Lapdavský z Deštrukprojektu. "Po telefóne sa vyjadrovať nebudem. Napíšte otázky a náš právnik odpovie e-mailom," uviedol.

Nakoniec však poslali len krátke vyjadrenie. "Dané rozhodnutie doteraz nenadobudlo právoplatnosť, a preto nepovažujeme za vhodné sa k nemu v súčasnosti vyjadrovať," reagoval právnik Vlastimil Calabi.

Riaditeľa brnenského ŘSD Davida Fiala aktivita firmy v prípade prekvapila. "S firmou síce nekomunikujeme, ale máme informácie zo slovenských obchodných registrov, že má ročný obrat 400 eur, a tak si nemyslím, že sme jej uvedením živnostenského listu do podmienok spôsobili ujmu," hovorí Fiala.

Podľa neho je logické, že ŘSD doklad chcelo. "Ide o stavebný súbor v hodnote 150 miliónov korún a môžeme chcieť, aby firma mala aj živnostenské oprávnenie na elektrikárske práce. Je to bežná prax," poznamenal.

Elektrikárska licencia nie je to jediné, čo slovenskej firme v podmienkach súťaže vadilo. Napadla aj to, že uchádzači museli mať obrat 400 miliónov a že ŘSD požaduje, aby ľudia na stavbách vedeli česky alebo slovensky.

"Nemyslím si, že by to bolo na škodu, keď chceme, aby kľúčoví ľudia na stavbách hovorili česky alebo slovensky. Neviem si predstaviť, že by sme tam fungovali s tlmočníkmi," podotýka Fiala.

Situácia je teraz taká, že výberové konanie je neukončené, a ak proti rozhodnutiu Protimonopolného úradu ŘSD s mestom podajú rozklad, nemôžu až do právoplatného skončenia konania podpísať zmluvu s dodávateľom. Súťaž môžu opakovať, ale ak nezmení pravidlá, môže ju protimonopolný úrad zase zrušiť.

"Na jednej strane by som rada rozklad uplatnila, aby bolo jasné, či argumentácia úradu bude záväzná, pretože sa nám zdá trochu nelogická. Na druhej strane z časového hľadiska by bolo lepšie rozklad nepodávať a hneď začať súťažiť, "opísala brnenská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Na rozhodnutie majú ŘSD a mesto 15 dní.

Nová súťaž môže znamenať vyššiu cenu

Predpokladaná cena druhej etapy od Kamenomlýnského mosta sa pohybovala okolo 1,6 miliardy korún. Podľa Fialu môže predĺženie termínu súťaže znamenať aj vyššiu cenu. "Ak by sme súťaž museli opakovať, nemôžeme zaručiť, že sa dostaneme na rovnakú cenu," doplnil Fiala.

ŘSD má v tejto chvíli dve ponuky - jednu od Združenia Eurovia, Hochtief a Subterra za necelé dve miliardy a druhú od spoločnosti Porr za 2,14 miliardy korún.

Firmy prihlásené do výberového konania však odmietli súčasnú situáciu hodnotiť. "Výberové konanie nie je uzavreté a vyhodnotené, preto ho nemôžeme komentovať," uviedla napríklad hovorkyňa Eurovie Iveta Štočková.

Zato obyvatelia Brna sú zhovorčiví. "Ďakujeme, že sa tu udusíme, a dúfame, že skrachujete," uviedlo niekoľko užívateľov do recenzií na Google profile Deštrukprojektu.

"Ten názov firmy je naozaj viac ako výstižný, nič iné než deštruovať projekty zrejme nedokážu ... Ešte by niekto mal deštruovať jej majiteľa," odkázal firme užívateľ Petr Gabriel. Negatívne názory počas dňa zmizli.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 03 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 04 - Modified: 2024-04-01 07:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tobogán na brnenský spôsob. Hazardér sa spustil kanálom v stoke, mohol sa utopiť aj otráviť, varujú vodárne 05 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 13:30