Peter KažimírHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Úvery sa od budúceho roka zmenia. Národná banka schválila nové opatrenie

17.12.2019, 14:08
Autor:
TASRTASR
Hlavným cieľom opatrení je podľa Národnej banky ochrániť klientov bánk.

Banky čakajú od budúceho roka pri posudzovaní klientov žiadajúcich o úver zmeny. Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) v utorok schválila opatrenie zamerané na spomalenie rastu zadlžovania domácností, ktoré majú chrániť finančnú stabilitu.

Po novom sa zníži maximálny podiel splátky na príjme klienta z 80 percent na 60 percent. Zmeny začnú platiť od prvého januára budúceho roka. Nábeh opatrení však bude postupný.

Hlavným cieľom opatrení je podľa NBS ochrániť klientov bánk pred rizikami spojenými s nadmerným zadlžovaním a znižovať tak negatívny vplyv prípadného zhoršenia ekonomiky na domácnosti.

Niekoľko výnimiek 

"Na zmiernenie rizík spojených s rastom retailových úverov, ktoré sa z dôvodu opätovného uvoľnenia menovej politiky môžu ešte zvýrazniť, sa navrhuje úprava limitu pre maximálny podiel splátok k príjmu zníženému o životné minimum z 80 percent na 60 percent," priblížila Banková rada NBS v stanovisku pre médiá.

Zároveň sa ustanovujú niektoré výnimky. Časť v objeme päť percent nových úverov na bývanie a spotrebiteľských úverov môže byť poskytnutá s podielom splátok k príjmu až do 70 percent.

V porovnaní s pôvodným návrhom predloženým do medzirezortného pripomienkového konania sa táto výnimka vzťahuje na akékoľvek úvery, nielen na úvery mladým spotrebiteľom do 35 rokov, ako bolo pôvodne navrhnuté. Počas prvého štvrťroka 2020 je táto výnimka zvýšená na 15 percent objemu nových úverov, v rámci ktorých je možné poskytnúť úvery s podielom splátok k príjmu do 80 percent.

Zmeny trh nezabrzdia 

V porovnaní s pôvodným návrhom bolo tiež doplnené, že zvýšený limit na podiel splátok k príjmu na úrovni 70 percent sa vzťahuje aj na ďalšie spotrebiteľské úvery s lehotou splatnosti do piatich rokov, a to v objeme najviac päť percent celkového objemu nových spotrebiteľských úverov do piatich rokov. Pre spotrebiteľské úvery zároveň zostávajú v platnosti aj ďalšie existujúce výnimky.

"Výnimky nie sú špecificky určené pre mladých, sú určené pre všetkých klientov. Pokiaľ banka zváži, že pod tú výnimku zahrnie mladých klientov, tak má túto možnosť," priblížil pre TASR riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni v NBS Marek Ličák. Zároveň uviedol, že už v súčasnosti existuje systém monitorovania parametrov poskytnutých úverov.

Podľa Ličáka nie sú opodstatnené obavy, že zmeny "zabrzdia trh úverovania". "Skôr očakávame, že trh sa mierne stabilizuje. Ak hovoríme, že v súčasnosti rastú úvery na bývanie na úrovni 9,5 percent medziročne, tak predpokladám, že klesnú na úroveň niečo nad osem percent, čo je stále vysoké číslo. Ak sa aj nejakých klientov dotkne toto nové opatrenie, tak podobne, ako aj v minulosti, pravdepodobne si klienti vezmú menší objem úveru," dodal Ličák.

01 - Modified: 2024-04-26 15:43:39 - Feat.: - Title: Národná banka testovala žiakov. Výsledky sú zlé, peniazom nerozumejú 02 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:21