StoryEditor

Prácu v únii by mohli uľahčiť registre

29.01.2006, 23:00

Ministri práce Vyšehradskej štvorky a Slovinska sa v piatok dohodli v Budapešti na spoločnom postupe, ako primať pôvodných členov EÚ otvoriť pracovné trhy. Navrhujú, aby tie krajiny, ktoré sa rozhodnú aj naďalej uplatňovať prechodné obdobie, prešli na systém monitoringu pracovných síl. "Nahradilo by to pracovné povolenia a znížili by sa tak administratívne obmedzenia," skonštatovala pre HN ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová. Fungovalo by to tak, že každá krajina by mala informácie nielen o počte pracovníkov z členských krajín na svojom území, ale aj o tom, v akej sfére a na akých miestach pracujú. "Teraz sú to zväčša iba dohady," vysvetľuje Radičová. Krajiny by vytvárali vlastné registre a následne by si vymieňali tieto informácie.
Ministri chcú presvedčiť Európsku komisiu, aby bol nový systém záväzný pre všetky členské krajiny. Očakávajú, že sa komisia vyjadrí najneskôr po 8. februári, keď má vyjsť aj štúdia o pohybe pracovných síl z nových členských štátov. Tá má dať odpoveď na to, či sa majú starí členovia obávať prílevu lacnej pracovnej sily a zvýšenia nezamestnanosti.
Viaceré staré členské krajiny EÚ uvažujú o otvorení svojich pracovných trhov. Neoficiálne sa zatiaľ hovorí o Fínsku, Španielsku, Dánsku, Belgicku, Portugalsku a Holandsku. Podľa hovorcu rezortu práce Martina Danka však tieto informácie zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 13:26