StoryEditor

Neznačkové čerpacie stanice už predbehli Slovnaft

Biele, teda neznačkové čerpacie stanice sa na Slovensku stávajú významnou konkurenciou pre Slovnaft.

Význam neznačkových čerpacích staníc na slovenskom trhu pohonných látok stále rastie. Zatiaľ čo Slovnaft prevádzkuje 283 čerpačiek, neznačkoví predajcovia už 310. Na celkovom počte približne 850 staníc sa tak Slovnaft podieľa 33,3 percenta, pričom tzv. biele čerpačky už 36,1 percenta.
"Slovnaft pozorne vníma každú konkurenciu, vrátane bielych čerpacích staníc, čerpačiek pri hypermarketoch, či staníc iných značkových sietí," konštatuje hovorkyňa spoločnosti Kristína Félová. Podľa nej rastúce ceny ropy čoskoro preriedia trh tak, že prežijú len tie najsilnejšie a najschopnejšie firmy. Neznačkové čerpačky v konkurenčnom boji víťazia predovšetkým v regiónoch s nízkou kúpnou silou a vysokou nezamestnanosťou. Nemajú toľko prevádzkovo nákladných podporných služieb ako značkové čerpačky, a preto dokážu niektoré palivá ponúknuť lacnejšie.

Značka nerozhoduje
Podľa poslednej štúdie prieskumnej spoločnosti TNS SK na vzorke 961 respondentov sa spotrebiteľ rozhoduje najmä podľa blízkosti čerpacej stanice k domovu či pracovisku. K tomuto názoru sa priklonili viac ako tri štvrtiny respondentov. Na druhé miesto motoristi stavajú dobrú kvalitu benzínov či nafty. Obsluhujúci personál bol rozhodujúci pre dve pätiny opýtaných a dobrá cena paradoxne len pre tretinu opýtaných motoristov. Možnú výhru alebo získanie nejakého predmetu je rozhodujúce bezmála pre tretinu vodičov.
Ako ďalej uvádza prieskum, do ktorého sa zapojili motoristi jazdiaci autom aspoň raz týždenne, najnavštevovanejšie sú už tradične čerpačky Slovnaftu. Na čerpanie pohonných látok ich pravidelne využíva až 40,7 percenta vodičov. Pumpy Shell sa tešia obľube takmer 20 percent opýtaných a na treťom mieste sa umiestnili stanice OMV. Na druhej strane, OMV má podľa odhadov samotných predajcov na celom Slovensku vyšší trhový podiel ako Shell.

Riziko na oboch stranách
Medzi kvalitou palív na značkových a neznačkových čerpačkách v zásade nie je žiaden rozdiel. Podľa riaditeľky Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadeždy Machútovej je zarážajúci výskyt chýb kvality palív, a to bez ohľadu na to, či ide o značkové alebo neznačkové čerpačky.
Pritom nie vždy ide o podvod, palivá zväčša nespĺňajú normy pre nedbanlivosť pumpárov. "Nespochybňujeme výrobu palív, tá je v poriadku, pochybné je niekedy skôr to, čo sa s nimi stane na trase k čerpacej stanici," dodáva Machútová.
Inšpekcia sa stretla napríklad s prípadmi, keď prevádzkovatelia púmp nedostatočne odkalili palivové nádrže, čím sa zmiešala nafta s benzínom. Miešaním alebo kvôli vode v potrubí sa palivá zriedia a strácajú svoje vlastnosti. Pre vodiča to okrem iného znamená, že musí preradiť rýchlosť.
Porušenie noriem pre benzíny a motorovú naftu je časté napríklad pri obsahu síry. Kým maximálny obsah síry v nafte je 350 milióntin objemu, inšpekcia už zaregistrovala aj extrémne prípady, keď expertízy zistili 20-násobnú hodnotu.

Vyhovela len pätina vzoriek

Nielenže to má negatívny dosah na životné prostredie, ale vysoký obsah síry neúmerne zaťažuje katalyzátory áut.
Slovnaft vo výrobe pochybil vlani. Do 91-oktánového benzínu Uni pridával aditívum Anabex na báze sodíka, ktoré nepriaznivo zakaľovalo palivo. Norme podľa Machútovej nevyhovovalo až 80 percent vzoriek. Rafinéria sa neskôr predajcom ospravedlnila, avšak neverejne, listami. V Česku pritom podobné aditívum na báze horčíka problémy nespôsobovalo.
Do benzínov sa niekedy dolieva aj technický benzín. Dokáže čiastočne suplovať vlastnosti motorových benzínov, ale je lacnejší a predajcom - podvodníkom prináša vyššie zisky. Bez predchádzajúceho upozornenia je však ťažké prevádzkovateľov čerpačiek z tejto nezákonnej činnosti obviniť.

Najkvalitnejšie služby čerpačiek  (podľa motoristov)
Značka Podiel hlasov (%)
Slovnaft 20
OMV 19
Shell 19
Esso 22
Jurki Hayton 20
*Ankety sa zúčastnilo 4674 motoristov
Zdroj: Spoločenstvo čerpacích staníc SR, www. scssr.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 08:10