StoryEditor

Na podporu zelenej energie chýba zákon

08.03.2006, 23:00
Slovensko má potenciál, aby takmer šestinu všetkej energetickej spotreby pokrývalo zelenou energiou vyrobenou z rastlín. Dosiaľ však chýba legislatíva, ktorá by biznis s plodinami na výrobu tepla či elektriny naštartovala.
Slovensko má potenciál, aby takmer šestinu všetkej energetickej spotreby pokrývalo zelenou energiou vyrobenou z rastlín. Dosiaľ však chýba legislatíva, ktorá by biznis s plodinami na výrobu tepla či elektriny naštartovala. Konštatuje to správa z rezortu pôdohospodárstva.

Chýba garancia cien
Medzi podnikateľmi sa zatiaľ pestovanie plodín, z ktorých sa spaľovaním vyrába energia alebo kvasením bioplyn, nerozmohlo v takej miere ako v okolitých krajinách. "Ideálne by bolo, aby vznikol samostatný zákon o obnoviteľných zdrojoch, ktorý by definoval povinnosť odberať elektrinu za vopred stanovené ceny na minimálne 15 rokov dopredu," hovorí riaditeľ Združenia agropodnikateľov Slovenska Martin Calek. Výkupné ceny zelenej energie sú vyššie ako energia z klasických palív. Regulačný úrad ich preto výrobcom garantuje, podľa súčasných zákonov však len na rok dopredu.
Vláda včera schválila analýzu súčasného stavu o biomase z rezortu pôdohospodárstva. "Tento materiál mal poukázať na to, aké sú dnes možnosti v rámci platnej legislatívy," povedal minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. "Keď neposkytneme výrobcom podporu ako u susedov, všetka produkcia, ktorá by mohla slúžiť na rozvoj slovenskej ekonomiky, sa bude vyvážať von." Minister pripomenul, že by nám to v budúcnosti mohlo vytvoriť aj problémy v súvislosti s dodržiavaním kvót na emisie oxidu uhličitého. Za posledného pol druha roka vláda podporila z vlastných a európskych zdrojov projekty na výrobu zelenej energie sumou 1,5 miliardy korún.

Podpora regiónov
V najbližších siedmich rokoch by sa na podporu obnoviteľných zdrojov energie mali vynaložiť dve miliardy korún ročne. "Pokiaľ by boli projekty cielene vyhlasované, skutočne by dokázali uviesť obnoviteľné zdroje do života. V niektorých regiónoch, ktoré stratili svoj poľnohospodársky charakter, je pestovanie rastlín ako zdrojov energie ideálne na ich rozvoj. Investorom však treba zaručiť príjmy z dlhodobého hľadiska. Na to nepotrebujete peniaze, ale 76 hlasov v parlamente," skonštatoval Simon.
O tom, že za susedmi v legislatíve zaostávame, hovorí aj spomínaná analýza. Napriek tomu vláda pred jej schválením včera vypustila bod ukladajúci ministrom povinnosť pripraviť legislatívne opatrenia na podporu výroby elektriny a tepla z biomasy.

Ako funguje podpora:
Slovensko povinnosť odberateľov kupovať zelenú energiu, garanotvané ceny na jeden rok, granty
ČR samostatný zákon, garantované výkupné ceny, daňový bonus 5 rokov
Rakúsko samostatný zákon, garantované výkupné ceny, 30% investičná podpora štátu
Nemecko samostatný zákon, garantované výkupné ceny, investičná podpora
Maďarsko ceny garantované do roku 2010, investičná podpora, nižšia DPH
Poľsko  Zásobovatelia musia mať v portfóliu podiel zelenej elektriny,ďaňové úľavy pre poľnohospodárov
Zdroj: MP SR, Európska komisia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 01:36