StoryEditor

Vírus priniesli na Slovensko netradičné druhy vtákov

21.02.2006, 23:00

Vírus vtáčej chrípky zasiahol aj Slovensko a hneď dvojnásobne. Laboratórium Štátneho veterinárneho ústavu vo Zvolene identifikovalo v utorok večer nákazu u dvoch uhynutých vtákov. V areáli bratislavského Slovnaftu našli mŕtveho potápača bieleho a pri Dunaji neďaleko Gabčíkova sokola sťahovavého.
Doterajšie výsledky testov hodnotia veterinári ako vážne podozrenie z vtáčej chrípky. V ich reči to znamená, že v týchto operencoch našli vírus H5. Teraz sa vzorky analyzujú podrobnejšie. Musí ich preveriť aj laboratórium Európskej únie v britskom Weybridge. Až potom sa definitívne povie, či ide napríklad o druh H5N1, ktorý je nebezpečný aj pre človeka, alebo iný kmeň vírusu.

Okamžité opatrenia
Napriek tejto neistote veterinári postupujú tak, akoby sa už potvrdil vysokonebezpečný druh vírusu. "Okamžite sme o náleze informovali Európsku úniu. V okruhu tri kilometre od nálezov sa vytýčilo pásmo ochrany a od troch do desiatich kilometrov pásmo pozorovania. Na tomto území sa zakazuje premiestňovať nielen hydina a vtáctvo, ale nesmie sa ani sústreďovať a loviť," upozorňuje Simon.
Približne šesťdesiat veterinárov začalo včera v postihnutých oblastiach vyhľadávať ďalšie choré vtáky. Ak také objavia, prevezú ich do Zvolena na vyšetrenie. Ľudia z celého Slovenska upozorňujú veterinárov na nájdené uhynuté vtáky. Tamojší Štátny veterinárny ústav v súčasnosti analyzuje okolo 40 vzoriek.

Európska rarita
Nakazený sokol sťahovavý a asi aj potápač biely sú v Európe prvými vtákmi tohto druhu, u ktorých sa vírus našiel. Podarilo sa ho objaviť preto, že veterinári sa nezamerali len na najviac ohrozené druhy, ako sú labute, husi a kačice, ale testujú všetkých vtákov.
Aj podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša ide o netypické nálezy. Podľa neho to znamená, že vírus vtáčej chrípky sa pravdepodobne mení. "Zmenil svoje vlastnosti. Medzidruhová príslušnosť vtákov asi nie je pre vírus takou bariérou, aby zviera neochorelo," dodal Bíreš. Napriek tomu majú podľa neho tieto zistenia aj klady. Pozitívne je, že sokol sťahovavý sa nezdržuje v blízkosti hydiny a voľne žijúce vtáctvo loví počas letu. Potápač biely sa tiež zvykne zdržiavať mimo ľudských obydlí.
Potápačov bielych, ktoré patria medzi sťahovavé vtáky, sa u nás trvalo zdržuje asi 500 kusov. Preto sa nedá zistiť, či infikovaný vták priletel alebo nie. Rodín sokolov je na Slovensku okolo tridsať. Tiež migrujú, pričom prilietavajú práve vo februári.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 16:46