StoryEditor

Genetická kukurica onedlho dozreje

08.09.2006, 00:00
Na Slovensku sa pestuje len minimum geneticky modifikovaných rastlín. "Anketou sme zistili, že je rovnaké percento tých, ktorí majú na ne negatívny názor a tých, ktorí majú o tom málo informácií," povedalpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec.

Na Slovensku sa pestuje len minimum geneticky modifikovaných rastlín. "Anketou sme zistili, že je rovnaké percento tých, ktorí majú na ne negatívny názor, a tých, ktorí majú o tom málo informácií," povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. Na Slovensku sú podľa neho zatiaľ len dvaja až traja priekopníci v pestovaní geneticky modifikovaných rastlín. "O týchto plodinách má spoločnosť len čiastkové informácie, čo by sa malo zmeniť vedeckými výskumami," upozornil šéf agrárnej samosprávy.
Po prvý raz v tomto roku vysadila na Slovensku geneticky zmenené plodiny nadnárodná biotechnologická spoločnosť Monsanto. Ide o kukuricu MON 810, ktorú vysadila na troch miestach s celkovou plochou tridsať hektárov. Túto kukuricu povolila Európska komisia uvádzať na trh spoločenstva zatiaľ ako jedinú. Onedlho by mala dozrieť aj u nás. Monsanto, ako aj farmári, ktorí poskytli na jej výsadbu osivo a polia, však doteraz neinformovali, kde ju vysadili. Jej rast, ako aj zber však dôsledne sleduje Slovenská inšpekcia životného prostredia. Podľa predsedu Americkej národnej asociácie pestovateľov kukurice Freda Yodera Slovensko je vhodnou krajinou na koexistenciu rôznych druhov plodín, vrátane geneticky modifikovaných. "Chceme, aby sme svoj názor na tieto plodiny nehovorili my, ani Greenpeace či politici, ale skutoční odborníci," dodáva Oravec.
Hoci zákon o koexistencii, ktorý stanovuje presné pravidlá pestovania takých plodín, začal platiť až po vysadení kukurice MON 810, Monsanto dodržiavalo zásady tejto legislatívy už počas sejby. "Jedno z trojice polí je ohraničené lesom a dá sa naň dostať len cez bránu, ktorá je však zamknutá. Ďalšie je na otvorenom priestranstve pri ceste. Susedí so sójou, s ktorou sa kukurica nemôže skrížiť, " uviedla vtedy hlavná inšpektorka útvaru biologickej bezpečnosti Slovenskej inšpekcie životného prostredia Tatiana Horecká. Šírenie peľu do okolia sa preto bude dať zistiť len na poslednej lokalite. V susedstve tejto genetickej kukurice je totiž aj klasická. Jej "nakazeniu" cudzími génmi má zabrániť široký izolačný pás. Úroda prvej genetickej kukurice pravdepodobne skončí v liehovare, alebo ju využijú na kŕmenie dobytka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 13:34