HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Tlak rastie. Krajiny chcú presne stanovený termín zákazu predaja konvenčných áut

12.03.2021, 13:08
Autor:
ČTKČTKrperpe
Spaľovacie vozidlá na fosílne palivá by mohli do niekoľkých rokov "vymrieť". Taký je plán niektorých krajín i samotných automobiliek.

Elektromobilita a prísne emisné limity sú horúcou témou nielen dneška, ale minimálne posledných niekoľkých rokov v automobilovom priemysle. Tlak na výrobcov rastie a prenáša sa už aj na zákazníkov. Vozidlá využívajúce na pohon fosílne palivá by mohli byť už čoskoro minulosťou a nahradené ekologickejšími alternatívami. Aspoň tak si to predstavujú niektorí zástupcovia.

Deväť členských krajín Európskej únie totiž vyzvalo Európsku komisiu, aby stanovila dátum, po ktorom nebude možné v únii už viac predávať nové vozidlá poháňané fosílne palivami. Skupina na čele s Dánskom a Holandskom si želá, aby sa automobilový priemysel zladil s ambicióznou klimatickou politikou únie, napísala agentúra Reuters.

"Musíme urýchliť zelený prechod v cestnej preprave a ako zákonodarcovia vyslať jasnú správu výrobcom aj spotrebiteľom," uviedol dánsky minister pre klímu, energetiku a zdroje Dan Jørgensen. Popri spomenutej dvojici štátov komisiu oslovil o aj Rakúsko, Belgicko, Grécko, Írsko, Litva, Luxembursko či Malta.

Súčasné štandardy pre emisie uhlíka potrebujú "výrazne posilniť" a Európska únia musí tiež posilniť infraštruktúru staníc pre nabíjanie a doplňovanie paliva pre vozidlá s nulovými emisiami, uviedli zástupcovia deviatich krajín. Brusel by podľa nich mal jednotlivým krajinám umožniť, aby si samostatne rozfázovali obmedzovanie a zákaz predaja nových áut na fosílne palivá.

Európska komisia v júni navrhne prísnejšie štandardy pre emisie oxidu uhličitého pre nové autá ako súčasť balíka opatrení, ktorých cieľom je znížiť emisie do roku 2030 najmenej o 55 percent proti hodnotám z roku 1990. Do roku 2050 chce blok dosiahnuť klimatickú neutralitu.

Nemálo automobiliek už predstavilo plán prechodu k elektrickým vozidlám. Za posledný mesiac oznámila napríklad švédska automobilka Volvo, že prejde na výhradne elektrické autá už do roku 2030.

​Americký výrobca automobilov Ford Motor zasa informoval, že do rovnakého roku bude v Európe predávať iba čisto elektromobily. Značka Volkswagen z rovnomenného koncernu plánuje, že do spomínaného roku 2030 budú v Európe plne elektrické vozidlá tvoriť vyše 70 percent áut, ktoré táto značka predá.

Britská vláda sa zaviazala, že od roku 2030 zakáže predaje nových áut a dodávok na benzín a naftu. Predaje elektrických a hybridných vozidiel v Európskej únii sa vlani medziročne takmer strojnásobili na jeden milión vozidiel. Z úhrne predaných áut predstavovali jednu desatinu.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 16:31