StoryEditor

Oddnes platí nové pravidlo pre vodičov. Za nerešpektovanie vám hrozí pokuta

01.04.2020, 11:45
V našom videu sme sa predčasom pozreli na problematiku zipsovania, ktorú by od prvého apríla malo vyriešiť nové pravidlo v rámci novely zákona.

Pravidlo zipsovania mnohí vodiči nepoznajú a presvedčili sme sa o tom nielen v praxi, ale aj pri písaní niekoľkých článkov na túto tému. Šoféri totiž využívali výhradne jeden jazdný pruh, pričom ľavý bol voľný a dokonca v niektorých prípadoch tento voľný pruh blokovali a snažili sa "vyškoliť" týchto podľa nich nezodpovedných jedincov.

Tí však postupovali správne a na miestach, kde sú k dispozícii dva jazdné pruhy na konci doplnené napríklad o značku C30 "Striedavé radenie (zips)", majú pomáhať skrátiť dĺžku kolóny a prispieť k plynulosti premávky na vyťažených úsekoch či zjazdoch.

​Doteraz teda podľa zákona platilo, že ak prechádzate z jedného jazdného pruhu do druhého, ste povinný dať smerovku a prednosť vodičovi v pruhu, do ktorého prechádzate.

Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného tak, že nie je jasné, ktorý z nich je priebežný, vodič z ľavého je povinný dať prednosť tomu, kto je v pravom jazdnom pruhu; to neplatí, ak ide o striedavé radenie, takzvané zipsovanie, upravené dopravnou značkou.

Takéto znenie sa však oddnes upravuje, nakoľko práve o prvého apríla 2020 vchádza do platnosti časť novely zákona z konca roku 2019, ktorá v bode upravuje aj spomínaní zipsovanie. Medzi zásadnú zmenu sa tak radí zavedenie povinného zipsovania v premávke, ak sa zbiehajú súbežné jazdné pruhy a nie je na tomto mieste osadená dopravná značka C30.

Striedavé radenie – zipsovanie – sa od začiatku apríla 2020 bude povinne uplatňovať nielen pri súbežnej jazde pred prekážkou cestnej premávky, ale aj pri zbiehaní jazdných pruhov. Vodič v pravom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla v ľavom jazdnom pruhu, ktorý dáva smerovku, že chce odbočiť vpravo, aby sa zaradil do kolóny.

​Pri zaraďovaní sa do kolóny však nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v pravom jazdnom pruhu. Rovnako to bude platiť aj v prípade, keď sa jazdné pruhy zbiehajú.

Ak budete v priebežnom pruhu, musíte pustiť prvého vodiča, ktorý dal smerovku, a ten pritom nesmie ohroziť vás a ani iných účastníkov cestnej premávky. Kto nové pravidlo nebude dodržiavať, hrozí mu pri odhalení políciou nemalá sankcia. 

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-17 07:23:44 - Feat.: - Title: Top zamestnávateľ na východe čelí veľkej pokute. Štát im chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobili
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 09:05