StoryEditor

Toyota pripravuje nové auto na vodík. V Česku natankuje už budúci rok

14.10.2019, 11:11
Autor:
ČTKČTKfdvfdv
Toyota chystá novú generáciu svojho vodíkového modelu. Sedan Mirai sa dostane najprv na trhy v Japonsku, Severnej Amerike a do Európy príde začiatkom budúceho roka.

Toyota sľubuje, že pripravovaný vodíkový model Mirai oproti dojazdu predchodcu okolo 500 kilometrov zvládne o 30 percent viac. Prvú generáciu si kúpilo vyše 10-tisíc zákazníkov. Predaj bol však obmedzený kvôli v podstate ručnej výrobe vozidiel a predovšetkým kvôli chýbajúcej sieti plniacich staníc, píše iDNES.cz.

V Česku Mirai spoločnosť zatiaľ ponúkať nebude. "Akonáhle vznikne infraštruktúra, sme pripravení Mirai uviesť na český trh," uviedla hovorkyňa českej Toyoty Jitka Jechová. Podobná situácia s chýbajúcou infraštruktúrou je aj u nás na Slovensku.

"Aktuálne Toyota Mirai plní úlohu katalyzátora pre budovanie celosvetového povedomia o možnostiach budúcej čistej a udržateľnej vodíkovej spoločnosti," vysvetľuje Jitka Jechová. "Nový model Mirai nebude jednoduchým eko-automobilom, ale ukáže, že technológia pohonu elektromobilov s palivovými článkami dovoľuje vzniknúť aj takéto vozidlá, ktoré sú zaujímavé z pohľadu vodiča a súčasne krásne na pohľad."

Vďaka použitiu platformy s pohonom zadných kolies a rozvrhnutiu priestoru sa podarilo tímu Jošikaza Tanaka, nového hlavného konštruktéra modelu, počet miest v kabíne zvýšiť z doterajších štyroch na päť. Aj napriek tomu mohla nová Mirai dostať väčšie nádrže na palivo.

V susednom Česku momentálne nie je žiadna verejná plnička vodíka, podobne ako u nás. Na rozdiel od Slovenska, prvá verejná čerpacia stanica vznikne v Česku do polroka 2020. Vybuduje ju spoločnosť Unipetrol v rámci svojej siete Benzina. "V rámci pilotného projektu by mali nasledovať ďalšie dve čerpacie stanice," uviedol hovorca Unipetrolu Pavel Kaidl. Stanice majú vzniknúť v Prahe, Litvínove a Brne. Prvý pražskú stanicu firma plánuje na Barrandove.

Ďalšia verejná stanica na vodík vznikne v ÚJV Řež u Prahy. Neverejná vodíková čerpacia stanica v Česku už funguje, je v areáli spoločnosti Veolia Transport v Neratoviciach pri Prahe, a tiež ju prevádzkuje ÚJV Řež, najmä pre testovaciu prevádzku prototypu vlastného vodíkového elektrobusu.

Toyota

​V Českej republike by podľa predpokladu českého ministerstva priemyslu a obchodu mohlo v roku 2030 jazdiť 60-tisíc až 90-tisíc áut na vodíkové články, ktoré vyrábajú elektrinu. Vodíkové autá, ktoré dnes automobilky ponúkajú, sú vlastne elektromobily s elektrárňou na palube. Ďalšou cestou, ktorú vývojári skúšali, je spaľovanie vodíka v klasickom spaľovacom motore.

Český minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) nedávno uviedol, že chce rozvoj vodíkového pohonu v doprave podporovať. Podľa českého ministerstva dopravy by do roku 2023 mohlo v Česku vzniknúť šesť až osem čerpacích staníc na vodík.

​Blízko k výstavbe sú aktuálne stanice v Záluží u Litvínova a v ostravskom terminále Hranečník. Tú za zhruba 2,7 milióna eur stavia ostravský dopravný podnik, avšak otvorená má byť ako ostatným dopravcom, tak aj budúcim majiteľom osobných vozidiel poháňaných elektrinou vytvorenou z vodíkových palivových článkov.

Sériové vozidlá na vodík ponúka napríklad Toyota, Hyundai alebo Honda. V Česku či na Slovensku sa však zatiaľ nepredávajú.

01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 03:43