StoryEditor

Japonci vymýšľajú pneumatiku, ktorá bude schopná počas jazdy vyrábať elektrinu

01.08.2019, 11:35
Pneumatiky sú jednou z najdôležitejších súčastí automobilu a aj keď sa zdajú byť stále rovnaké, neustále sa vyvíjajú.

Moderné automobily sa snažia byť z hľadiska využívania akejkoľvek energie čo najefektívnejšie. A v tomto hone za energetickým maximom nie je zanedbávaná žiadna časť automobilu. Pneumatiky patria v tomto smere k veľmi dôležitým prvkom, pretože samotná konštrukcia pneumatiky priamo ovplyvňuje celkovú spotrebu vozidla, píše iDNES.cz.

V uplynulom zhruba jednom desaťročí tak vývoj plášťov výrazne pokročil predovšetkým z hľadiska zmesí a konštrukcie dezénu pneumatiky. Vývojári sa snažia znížiť spotrebu paliva (a teda valivý odpor pneumatiky), bez toho aby to negatívne ovplyvnilo jazdné vlastnosti.

​Vďaka tomu skutočne môžu moderné pneumatiky prispievať k zníženiu spotreby áut a rôzne nezávislé testy ukazujú, že sú medzi jednotlivými výrobkami v tomto ohľade skutočne rozdiely.

Že by však pneumatika pomáhala energiu aj generovať, je vcelku nová myšlienka. Intenzívne sa tým zaoberajú v japonskom koncerne Sumitomo Rubber Industries. Tam v spolupráci s Kansai University z japonskej Osaky vyvíjajú pneumatiku, ktorá bude pri svojom odvaľovaní vyrábať elektrickú energiu.

Princíp je jednoduchý. Pneumatika sa pri odvaľovaní deformuje, čo má za následok okrem iného jej zahrievanie a tiež pri deformáciách vzniká statická elektrina. Inžinieri sa tentokrát rozhodli, že tieto javy sa pokúsia využiť vo svoj prospech a časť energie, ktorá sa týmto dejom v pneumatike stratí (a podieľa sa teda na valivom odpore), skúsia získať späť.

Vymysleli teda zariadenie, ktorému hovoria Energy Harvester (teda zberač energie) a ktoré nainštalovali dovnútra do pneumatiky. V podstate jednoduchá plochá konštrukcia s dvojicou elektród potiahnutých filmom s opačným nábojom pri pohybe vyrába elektrickú energiu. Sumitomo teraz predstavil koncept pneumatiky takým zariadením obohatený, hovorí jej Smart Tyre Concept.

Viac detailov však zatiaľ o vynáleze k dispozícii nie je, čo ukazuje, že sa technológia zatiaľ nachádza na začiatku vývoja (ostatne, tlačová správa zmieňuje, že sa na vynáleze bude ďalej pracovať za podpory Japonskej vedeckej a technologickej agentúry). Sumitomo len uvádza, že verí, že by získaná energia mohla poslúžiť na pohon niektorého príslušenstva, ako napríklad senzorov na monitorovanie tlaku v pneumatikách a ďalších vecí.

Falken Tires

​​To naznačuje, že zatiaľ vynálezcovia nepočítajú s výrazným ziskom, ale opäť, všetko je na začiatku. Na druhej strane vzhľadom na povahu zariadenia nemožno očakávať zázračné výkony.

Sumitomo ohľadom nich nič neuvádza, rovnako ako sa nezmieňuje o tom, ako by mala konštrukcia elektrinu generujúcej pneumatiky v ideálnom prípade vyzerať: jedno malé zariadenia vnútri pneumatiky asi nemusí byť ideálne pre vyváženie celého kolesa, cieľom vývojárov najskôr bude zabudovať zariadenie do samotného tela pneumatiky - a to možno čo najviac po celom obvode.

​Japonská pneumatikárska firma tak zatiaľ nehovorí, aké má so zariadením plány a kedy by mohlo byť pripravené na použitie v praxi. Ak na to dôjde, môže sa technika objaviť v pneumatikách značiek Sumitomo, Ohtsu, Falken a na vybraných trhoch tiež Dunlop (o túto značku sa Sumitomo delí s koncernom Goodyear).

Zatiaľ by sme si veľké nádeje nerobili. Aj keď tentoraz s vynálezom prichádza vcelku významný svetový producent pneumatík, cesta podobných radikálnych riešení, ktoré majú prispieť k ekologickejšej prevádzke automobilov, do praxe, býva pomerne zdĺhavá.

Ukazuje to aj nápad českej firmy Coda Development, ktorá už pred viac ako desiatimi rokmi predstavila koncept samodofukovacej pneumatiky a aj keď už drží na túto technológiu rad patentov, na záplavu revolučných pneumatík, ktoré sa vedia samé nahustiť na ideálny tlak, to zatiaľ nevyzerá.

Navyše, s podobným nápadom prišiel o pár rokov neskôr Goodyear, firmy sa kvôli tomu súdia. Len pomaly sa do praxe dostáva potrebná revolučná pneumatika Michelin Tweel, používa sa zatiaľ len na špecifické účely (napríklad v ťažkom teréne). Ticho je okolo podobného nápadu Bridgestone nazvaného Innovative Tire Structure.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 20:36