StoryEditor

Uber rozšíri ponuku svojich služieb. Ľudí chce prepravovať vo vzduchu

12.06.2019, 13:40
Testy majú začať už budúci rok a do reálnej ostrej prevádzky sa má novinka dostať v roku 2023.

Spoločnosť zabezpečujúca alternatívnu taxislužbu Uber informovala o svojich ambicióznych plánoch blízkej budúcnosti. Vďaka nej by sa mala odľahčiť bežná cestná doprava a zlepšiť dostupnosť v mestách.

Počas prvého dňa tretieho ročníka podujatia Elevate Summit predstavila firma svoj nový pilotný projekt s názvom Uber Air spolu s novými dizajnovými konceptmi a partnerstvami. Tie majú pomôcť spustiť vôbec prvú sieť mestskej leteckej dopravy na svete.

​Už v roku 2020 má Uber v pláne rozbehnúť testovacie lety v rámci svojho nového projektu, pričom si ako prvé medzinárodné "Uber Air Pilot City" zvolilo austrálske mesto Melbourne, čím posilnila spoločnosť svoj cieľ s plánom odštartovať komerčné prevádzky už v roku 2023. Toto mesto sa pripojí k Dallasu a Los Angeles ako pilotné mesto unikátneho programu.

Uber tiež oznámil svoje partnerstvo s poprednými austrálskymi spoločnosťami ako Macquarie, Telstra a Scentre Group. S už existujúcimi partnermi, vrátane letiska v spomínanom Melbourne, ktoré poskytne infraštruktúru a potrebné telekomunikačné riešenia, budú vo vzájomnej spolupráci vytvárať úspešnú mestskú leteckú sieť.

„Na podujatí sa uskutočnil let na ukážku, ako bude vyzerať realita v roku 2023. Ukazujeme, že stlačenie tlačidla a objednanie letu je oveľa bližšie ako si môžete myslieť, vrátane nových skyportov, nových leteckých taxi kabín, nových modelov lietadiel a oveľa viac. Elevate je vízia spoločnosti Uber, ktorá má zdvihnúť dopravu z 2D reality a presunúť sa do oblakov s plne elektrickými vzdušnými taxíkmi, ktoré sú zelené, tiché a bezpečné,” povedal Eric Allison, šéf Uber Elevate.

Zaujímavé je, že Uber takéto lietadlá nebude vyrábať, ale s lídrami v tomto odvetví bude priamo spolupracovať na výrobe plne elektrických lietadiel s vertikálnym vzletom a pristávaním (takzvaný eVTOL), ktoré budú využívať spomínanú sieť Uber Air.

​​Spoločne so štúdiom ZEO Studio spoločnosti Safran Cabin a Bipolar Studio vytvorila spoločnosť Uber svoj vôbec prvý interiérový model kabíny Uber Air, ktorý je vystavený aj priamo na summite. Jeho cieľom je stať sa široko akceptovaným štandardom pre užívateľskú skúsenosť z letu vo vozidle typu eVTOL.

Tohtoročné koncepcie už predstavili prepojenú mobilitu Skyportov pre spustenie komerčných služieb v Dallase, Los Angeles a Melbourne v roku 2023. Medzi top 16 návrhov od ôsmych popredných architektonických spoločností patrí modernizácia parkovacích štruktúr a nové budovy, ktoré predstavujú prvé plne uznávané a technicky realizovateľné Skyporty. Aká bude skutočnosť a či sa takejto dopravy skutočne za štyri roky dočkáme, je zatiaľ otázne.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 03:43